Umetnikov vizionarski posnetek današnjega stanja
Kultura
Tipografija

V Galeriji mesta Ptuj Uroš Weinberger predstavlja slike, ki so nastale v zadnjih treh letih. Gre za umetnika v pravem pomenu besede, odličnega slikarja, odličnega glasbenika in tudi performerja. Zelo znan je po slikah velikih dimenzij, ki nosijo neko tragično vsebino, ki nas tudi zaradi te velikosti na nek način posrkajo vase, da se gledalec potopi v sliko.

Znan je tudi po barvni paleti. Dela na klasičen način z nekim avtentičnim novim pristopom do slike, do barv. Njegova slika tako koncu zgleda kot neka digitalna podoba ali kot ekrani. Umetnostna zgodovinarka Nina Jeza, ki je slikarja Uroša Weinbergerja tudi predstavila ob odprtju razstave v Galeriji mesta Ptuj, je povedala, da gre v bistvu za vizionarskega slikarja. Že pred letom 2010 je slikal ljudi s plinskimi maskami in opozarjal na ta toksični svet, današnji svet, ne samo na neke katastrofe. Že takrat je namreč odražal današnji svet, svet laži, strahu ipd. Veliko slik je na temo zdravstva, farmacije, nanotehnologije, vsega, kar je visoko tehnološko in kar navsezadnje omogoča tudi nadzor.     

„Znašli smo se v covid situaciji, v kateri ne gre samo za ta virus, ampak gre pravzaprav za strah, ki ga ljudje ustvarjamo ob tej situaciji. Na njegovih slikah, ki so na ogled v Galeriji mesta Ptuj, lahko to začutimo. Zelo zanimivi so ti droni, ki nas opazujejo in to vizionarstvo, kaj nas v prihodnosti še čaka. Dejansko nas umetnik na to tudi opozarja,“ je izpostavila umetnostna zgodovinarka in kuratorka Nina Jeza.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300