Art Stays 2021: Ko umetnost (ponovno) diha s polnimi pljuči
Kultura
Tipografija

Vse do nedelje bodo potekali dogodki otvoritvenega vikenda 19. festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki se je začel s čarobnim Baročnim performansom znane ruske umetnice Sache Frolove in plesalcev, ki imajo eno samo nalogo: da osrečijo ljudi. Svoje skulpture ustvarja iz zraka, jih ovije v kožo iz lateksa, njene forme so fantazije, ki se lahko kot milni mehurčki v vsakem trenutku razpočijo, izginejo in razpršijo. V nadaljevanju otvoritvenega večera so vodniki, umetnostni zgodovinarji, povabili na ogled razstav v dominikanskem samostanu, Knjižnici Ivana Potrča Ptuj in Galeriji mesta Ptuj.

Na ta način bodo letos odprli vse razstave. Na Slovenskem trgu se je z otvoritvenim koncertom predstavil Brotherhood trio (Igor Bezget, Tadej Kampl in Marko Črnčec), dolgoletni prijatelji in vrhunski mednarodno prepoznavni glasbeniki. Že od 7. julija pa v sklopu letošnjega festivala poteka tudi likovna delavnica mentorice Tjaše Čuš.

Domači in tuji obiskovalci si bodo lahko ogledali razstave letošnjega festivala vse do 18. septembra. Festival letos poteka pod naslovom Structura in ima svoj začetek že v letu 2003. Structura je nastala z namenom in željo, da ne bi razmišljali toliko o naravi posameznika, temveč o vzajemnem delovanju različnih elementov, ki so postavljeni skupaj – ljudje ali umetniška dejanja, ki zmorejo preživeti različne razmere v sožitju, je povedal direktor festivala Jernej Forbici. „Z likovnimi deli smo ustvarili, zgradili neko novo slovnico, s katero gledalci in umetniki berejo svet na nov način,“ je poudaril.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300