30 let Ptuja v Republiki Sloveniji
Kultura
Tipografija

Ob tridesetletnici samostojnosti Republike Slovenije so na Ptuju pripravili več dogodkov. Vse do 5. decembra pa bo v Salonu umetnosti na ogled razstava 30 let Ptuja v Republiki Sloveniji. Spremlja jo tudi istoimenska publikacija.

Tako razstavo kot izid publikacije so omogočili MO Ptuj, Ministrstvo za kulturo RS in Pokrajinski muzej Ptuj–Ormož. Avtorji prispevkov so sodelavci PMPO: Nataša Kolar, Aleksander Lorenčič, Martin Šteiner, Stanka Gačnik in Mojca Vomer Gojkovič. Razstavo spremlja izbor predmetov, ki jih je PMPO pridobil v zadnjih treh desetletjih. V tem času so pridobili lepo število umetnin slovenskih in tujih umetnikov, oblikovala se je številčno bogata in pomembna zbirka, predvsem sodobne slovenske likovne umetnosti.

V tridesetih letih je ptujska mestna uprava realizirala mnoge projekte na področju družbene, gospodarske in prometne infrastrukture. Prav tako je spodbujala delovanje terciarnih (storitvenih) in kvartarnih (javnih) dejavnosti in na ta način krepila položaj regionalnega središča Spodnjega Podravja. Makroekonomski kazalniki v zadnjih letih tudi na Ptujskem niso obetavni. Tako je povprečna neto plača na območju ptujske upravne enote med najnižjimi, število prejemnikov socialne pomoči na Ptujskem pa je med najvišjimi. Pozitivno pa je, da je zlasti po letu 2004 na pogoriščih nekdanjih velikih podjetij ali pa povsem na novo nastalo veliko število majhnih in srednje velikih podjetij, ki so vse pomembnejši zaposlovalci in nosilci razvoja občine, izhaja iz prispevka o gospodarstvu Aleksandra Lorenčiča.

»Sodelovanje Ptuja v projektu EPK 2012 je bila katastrofa«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300