Boris Novak v knjižnici Ormož: Risanje stripa je tek na dolge proge
Kultura
Tipografija

Na literarnem večeru v Knjižnici Franca Ksavra Meška v Ormožu se je minuli teden predstavil risar stripov Boris Novak, ki ustvarja stripe kot samostojna likovna dela. Njegov strip Sloven v knjižni obliki je leta 2019 na natečaju za naj stripovsko izdajo med več kot 80 izdajami zasedel 10. mesto. Boris tudi slika z oljem na platno in izdeluje like iz žgane gline.

»Za stripe sem se začel zanimati, ko še nisem prav vedel za sebe,« je povedal Boris Novak, čigar ustvarjalska pot se je, kot sam pravi, začela s prebiranjem in gledanjem stripov. Kot slikar se je najprej preizkusil v klasičnem risanju, pri tem pa naletel na ugoden odziv okolice; to mu je vlivalo pogum za nadaljnje delo. Zanimala ga je anatomija človeškega telesa in živali, predvsem konj, kar je po mnenju umetnika idealno in potrebno za stvaritev stripa.

Novak svoje izdelke promovira v Sloveniji, pa tudi po drugih državah, predvsem na Hrvaškem. Preko socialnih omrežij se udeležuje večjih festivalov, kot so Leskovačke smotre v Srbiji.

 »Drugi včasih vidijo več kot jaz sam«

V pogovoru med Sandro Janžekovič in umetnikom je bilo slišati, da bralec pri prebiranju stripa dobi občutek, da epizoda Karolina predstavlja umetnikovo biografijo, saj je ob natančni analizi risb moč videti tri junake, ki predstavljajo naše tri občine, glavni junak pa je Novak. Grbi na junakih in okolica – Kerenčičev trg v raznih perspektivah – so promocija za naše kraje in našo občino. »Izdelek je izpeljan tudi malce marketinško, mogoče katerega župana moje delo vzpodbudi. Župan moje prejšnje občine Razkrižje se je zelo dobro odzval, pa tudi središki župan mi je pomagal pri tej samozaložbi,« je med smehom povedal Novak.

So stripi aktualni tudi danes?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300