Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož: Ponovno med najboljšimi na svetu
Kultura
Tipografija

Po prestižni uvrstitvi med štiri najbolj zelene knjižnice na svetu je Knjižnica Franca Ksavra Meška iz Ormoža na natečaju Pesem za kavo po mnenju Ameriškega knjižničarskega združenja uvrščena še med 11 najboljših praks in inovativnih storitev knjižnic na svetu.

Tudi v času epidemije so bila vrata ormoške knjižnice, seveda ob vseh zahtevanih ukrepih, za obiskovalce odprta, vendar pa je bilo delovanje v obsegu, kot so ga vajeni njeni uporabniki, močno omejeno. Osebni stik z bralci je potekal le prek izposoje knjig, zato so knjižničarji ves čas iskali rešitve, kako bi se lahko približali svojim bralcem. Tako so na svetovni dan poezije, 21. marca, pripravili video, v katerem so izpostavili avtorje iz domačega okolja.

Nostalgija po starih dobrih časih, ko si lahko v nekaterih lokalih za napisano pesem ali verz dobil kavo zastonj, je bila letos z zaprtjem lokalov še toliko večja, zato ni naključje, da je porodila Sandri Janžekovič, umetnostni zgodovinarki, ki je v ormoški knjižnici zaposlena preko projekta Vzpodbudna kariera – karierna perspektiva za mlade, novo zamisel. »S projektom Pesem za kavo smo udeležence vzpodbudili k ustvarjanju, izražanju čustev in misli s pomočjo poezije ter k osebnemu obisku ormoške in vseh treh krajevnih knjižnic: v Ivanjkovcih, Središču ob Dravi in pri Svetem Tomažu. Odziv je bil zares neverjeten, saj smo zbrali kar 125 prispevkov, ki so bili ob koncu projekta razstavljeni v vitrini domače knjižnice. Kar velik del zbranega so prispevali naši najmlajši bralci, ki so svoje prispevke oddali v obliki risbic. in tako je iz Pesmi za kavo nastala še podkategorija za otroke Pesem za kakav,« je še povedala Janžekovičeva.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300