Ko utrujena kuharska knjiga ponovno zaživi
Kultura
Tipografija

Lutkovno predstavo Bukla in dober knjižni tek so gledališki kreativci, ki so se poimenovali Eci Peci, kreativno gledališče, ustvarjali od prve karantene naprej. Njihov prvenstveni cilj je, da pritegnejo čim več otrok, da sanjajo, raziskujejo, razmišljajo in z domiselnimi predstavami spoznavajo umetnost gledališča, pravijo štirje trenutno najbolj izpostavljeni člani: Janja Erpič (uresničevalka sanj), Mojca Prigl (šepetalka črkam), Tina Maroh (zbiralka sanj) in Luka Ravnjak (guru vragolij).

Nastanek lutkovne predstave so pogojevale karantenske razmere, vanjo pa za zdaj vključujejo otroke z besedami, nagovarjanjem, njihovimi odgovori. Ideja je, da bi jih še bolj vključevali, tudi v katerega od scenskih elementov, da bi predstavo naredili še bolj po njihovi meri, še bolj interaktivno, da bi občinstvo lahko še bolj sodelovalo in predstave ne bi spremljalo samo s sedežev. V prvih javnih predstavah sta animatorki Janja in Mojca, Luka in Tina se bosta predstavila ob drugi priložnosti. Želja pa je, da bi se tudi pomešali, da bi igralsko še pridobili.

„Bukla je v začetku sitna, nezadovoljna, neki drugi svet pa se ji odpre, ko ji nekdo drug (priročnik) pokaže, da svet ni črno-bel in da vsi nismo enaki, da nismo vsi za vse, da pa vsak za nekaj je, in če združujemo moči, bomo delali velike stvari, vsak ne zna vsega sam. Pomembno je, da se združujemo, da se imamo lepo,“ je zgodbo Bukle na kratko povzela Janja Erpič. Bukla je hkrati še  zgodba o knjigah, ki imajo znotraj hiške svoje dogodivščine. Upa, da bo otroke navdušila, da večkrat posežejo po zgodbah, po knjigah, da razvijejo pozitiven odnos do knjig ter s tem povezan interes in motivacijo za branje. Otrokom na njim razumljiv, duhovit način pomaga preseči nekatere stereotipe, uči jih sprejemanja drugačnosti in lastnih pomanjkljivosti. V bistvu pa je zgodba o kuharski knjigi, ki se po obdobju premagovanja dolgega časa navdušeno loti izdelave špagetov. Za več zgodbe pa si bo treba predstavo ogledati v živo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300