Žlahtnožleht že močno buri duhove
Kultura
Tipografija

Pesnica, pisateljica, pevka, avtorica radijskih zgodb in iger Svetlana Makarovič, ki ima eno najobsežnejših bibliografij med slovenskimi avtorji z več kot 300 knjižnimi naslovi, in novinar Matej Šurc sta napisala drugo skupno knjigo z naslovom Žlahtnožleht, z obvezno asistenco nepogrešljivega mačka Kotika. Gre za nekakšno nadaljevanje odmevne Luciferke.

Predstavitev knjige je potekala v MG Ptuj, pospremil pa jo je šansonjerski Mačji kalifat. Svetlana Makarovič je ob tej priložnosti tudi premierno zapela svoj šanson Mačje oči.

Oba, tako Makarovičeva kot Šurc, sta zagotovila, da to ni njun zadnji skupni projekt. Še se bosta oglasila, Makarovičeva pa, da zanalašč še ne misli umreti. Avtorji so žlahtni ob spoznanju minljivosti in lastnih slabosti, žleht pa, ko bičajo lastnosti različnih parazitov, pokvarjenih farjev, licemercev, ministra, Fujsa, tudi Rupel je dobil manjšo vlogo. Janšelj pa ima zgolj epizodno vlogo.

Slovenijo je prva priznala Islandija, ne Vatikan

Makaričeva in Šurc sta se dotaknila tudi vloge Vatikana pri priznavanju Slovenije; do tega je prišlo šele po izpolnitvi določenih pogojev. Prva pa je Slovenijo priznala Islandija, ki nikoli ni dočakala zahvale. Noben slovenski politik se ni šel poklonit na Islandijo, tudi Kučan ne. Islandci so sicer ponosni na to, da so prvi priznali Slovenijo. Svetlana Makarovič je o tem napisala pismo Kučanu, ki pa ji je odgovoril, da ni šel na Islandijo, ker ni bil povabljen. Država Slovenija se je začela s pljuvanjem po partizanskih bojih. Počasi gremo v smer rehabilitacije domobranstva, kolaboracije. »Vatikan je čisto tiho glede svoje vloge pri reševanju nacističnih zločincev, za to se ni nikoli opravičil. Partizanstvo je vrednota, to vedno ponavljam, domobranstvo pa sramota,« poudarja Svetlana Makarovič.

Knjiga izšla s podporo društva Jebešministra

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300