Ptujsko kulinarično potovanje skozi čas
Kultura
Tipografija

Ptuj ob bogati zgodovini ponuja tudi bogato kulinarično tradicijo. Tudi zato, ker je Slovenija letos ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija, so se na Ptuju odločili, da bo letošnje turistično leto ponudbo gradilo na povezovanju zgodovine in kulinarike. Tako je Zavod za turizem Ptuj v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož, ki bo septembra letos povabil na veliko razstavo o ptujski kulinariki, na ptujski tržnici pripravil eno manjših razstav, ki osvetljuje pomen Ptuja skozi stoletja v kulinariki.

V povezavi s to razstavo so pripravili tudi manjšo knjižico, vsebino katere sta pripravila Aljoša Ciglar in Katja Ertl, pri pripravi tako vsebin kot dogodkov pa so se povezali še s KGZ Ptuj, Šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo ter z LAS Bogastvo podeželja. Vsak mesec bodo v sodelovanju s ptujskimi gostinci in vinarji povabili še na večerjo na zgodovinski lokaciji: na ptujski grad, na most za pešce, v dominikanski samostan, Ptujsko klet in hotel Primus.

Zgodovinska tradicija Ptuj se skriva tudi v preprostih lokalnih specialitetah, ki so še morda premalo zastopane v ptujski turistični ponudbi, je pri predstavitvi ponudbe povezovanja zgodovine in kulinarike izpostavila Katja Ertl iz Zavoda za turizem Ptuj. Gre na nek način tudi za spodbujanje mestnih gostincev, da v svoji ponudbi še bolj poudarijo lokalno oz. tradicijsko ponudbo in novo priložnost za odkrivanje mesta, ki jo obiskovalec mesta lahko podrobneje spozna tudi skozi tematsko vodenje oz. ogled mesta z naslovom Ptujske gostilne skozi čas, ki so del redne turistične ponudbe ptujskega Turistično-informativnega centra. V ta kulinarična doživetja so vključeni tudi vinarji.

„V PMPO smo se odzvali povabilu Zavoda za turizem, da pripravimo to skupno ulično razstavo, ki je uvod v kulinarično vodenje po mestu. Odločili smo se za krajši zgodovinski pregled prehranjevanja tega območja. Začeli smo z antičnim obdobjem, nadaljevali z novoveškim obdobjem, predvsem z meščansko kulinariko tega obdobja, ter vse skupaj navezali na sodobnejšo kulturno gastronomijo, ki bo povezava s turističnim vodenjem,“ je povedala kustosinja Nataša Kolar.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300