Ormoška knjižnica edina evropska med velikani v svetovnem vrhu
Kultura
Tipografija

Med 33 prijavljenimi knjižnicami z vsega sveta je Knjižnica Franca Ksavra Meška iz Ormoža v kategoriji zelenih knjižnic dosegla izjemen uspeh, saj je po mnenju Mednarodne zveze bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA) med štirimi najboljšimi zelenimi knjižnicami na svetu. Na vrhu je pristala splošna knjižnica Edmonton iz Kanade, drugega, tretjega in četrtega mesta pa niso podeljevali, zato so knjižnice »finalistke« razvrstili kar po abecednem vrstnem redu.

IFLA je že šesto leto zapored nagradila najboljše zelene knjižnice na svetu, kar pomeni, da so zgradbe zasnovane s kar najmanjšim vplivom na zeleno okolje, s svojim delovanjem pa prispevajo k ozaveščanju o trajnostnem razvoju. Letos so nagrado prvič podeljevali v dveh kategorijah: za najboljšo zeleno knjižnico in za najboljši projekt Zelena knjižnica. Zraven Slovenije so se za laskavi naslov potegovale knjižnice s celega sveta: iz Argentine, Avstralije, Avstrije, Bolgarije, Kanade, Kitajske, Kolumbije, Hrvaške, Kube, Finske, Francije, Nemčije, Indije, Irana, Italije, Libanona, Rusije, Španije, Švice, Ukrajine in Združenih držav Amerike.

V ožji izbor, v katerega so letos v vsako kategorijo uvrstili le štiri knjižnice, se je ormoška uvrstila med finaliste najboljših zelenih knjižnic poleg avstralske – iz mesta Altona, kanadske – iz mesta Edmonton in kitajske – iz mesta Shenzen.

Zmagovalna knjižnica se razprostira na 21.000 m2

Zmagovalka je edmontonska knjižnica iz Kanade, ki ima res fascinantno zgradbo. Razprostira se na površini kar 21.000 m2 – za primerjavo: površina ormoške knjižnice je 760 m2.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300