„Priti moraš na Ptuj, da vidiš, kako ljudje cenijo poezijo!“
Kultura
Tipografija

Jubilejni, 25. festival Dnevi poezije in vina se je v soboto za eno leto poslovil. Z dogodki, udeležbo pesnic in pesnikov, glasbenikov, kulturnih skupin, vinarjev, drugih udeležencev, direktorjev pesniških festivalov pod okriljem platforme Versopolis, je pokazal, kako velik sloves si je v teh letih ustvaril.

In kot je dejal srbski pesnik, dramatik ter avtor otroške in mladinske literature Dejan Aleksić, čigar nekatera dela so obvezno osnovnošolsko branje v Srbiji, moraš priti na Ptuj, da vidiš, kako ljudje cenijo poezijo. Redkokje se namreč dogaja, da bi toliko ljudi na enem prostoru prisluhnilo pesnikom in pesnicam iz 20 držav.

Aleš Šteger, programski vodja festivala, je zadovoljen. „Poezija išče pot, kako globalno opozoriti nase, tudi skozi platformo Versopolis se želimo povezati, da se bo slišal naš glas. Vsi skupaj smo v neki točki preživljanja, prebujanja, preizkušnje. Že to, da je toliko direktorjev mednarodnih pesniških festivalov prišlo na Ptuj, je nek znak, ne samo za naš festival, za lokacijo, temveč znak za poezijo kot predmet. Prihodnost vidimo v povezovanju, ne v nekih ozkih nacionalnih zgodbah. Sicer pa je bil festival uspešen, ocenjujem ga pozitivno. Preizkušamo pa tudi nove modele, v povezovanju z drugimi festivali, kot festivalom Salon Sauvignon. To je tudi eden izmed naših ciljev v prihodnje, da skupaj rastemo. Vsi organizatorji festivalov in drugih kulturnih prireditev pa opažamo upad obiska med starejšimi obiskovalci. Tu je korona naredila svoje. Zato se bomo morali toliko bolj potruditi pri mladih, da jih bomo pritegnili. Le-ti pa so pretežno digitalno usmerjeni. To pa je svojevrsten izziv za vse,“ so prve strnjene misli Aleša Štegerja ob koncu 25. festivala Dnevi poezije in vina.

Ptuj ne more peljati vseh zgodb

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300