46 let MoPZ KD Grajena:  Zborovska pesem, ki povezuje generacije
Kultura
Tipografija

Grajenski pevci s svojimi ubranim petjem razveseljujejo že 46 let, od svoje ustanovitve 17. februarja leta 1975. Takrat se je v OŠ Grajena zbralo 12 mož, ki so se odločili, da bodo začeli peti v zboru. Pri tem je imel odločilno vlogo dolgoletni pevec in predsednik Štefan Jurančič, ki je v zboru vztrajal kar 35 let. Ob 45-letnici zbora v letu 2020 niso praznovali, zaradi koronakrize tudi niso izvedli jubilejnega koncerta. Zato jim je toliko več pomenil koncertni nastop ob letošnjem prazniku MO Ptuj na Mestni tržnici, ko so zapeli o domovini, njeni lepoti in naravni danosti.

Ob tej priložnosti so tudi prvič zapeli v novih oblačilih, pri nabavi jim je pomagala tudi MO Ptuj. Njihov prvi letošnji nastop pa je bil na odprtju terase pri muzeju Stara preša na Mestnem Vrhu. Delujejo v sklopu KD Grajena, ki je lani praznovalo 70 let svojega delovanja. Največ nastopajo v ČS Grajena in MO Ptuj. 

Doslej so se ljubiteljem zborovskega petja poklonili že več kot 600-krat. V kroniko dosedanjega delovanja pa so vpisali tudi že več kot 80 priznanj oz. nagrad, ki so jih prejeli za svoje ubrano petje Od samega začetka v zboru prepevajo Otmar Toplak, Janez Kokol in Janko Vršič. 25. septembra letos pa jih čaka tudi nastop na reviji odraslih pevskih zborov na Ptuju, kjer redno sodelujejo. Njihov repertoar sestavljajo slovenske ljudske pesmi, umetne pesmi, tuje pesmi in tudi druge zvrsti, ker niso zapisani enemu stilu. Vsako leto se potrudijo, da zapojejo kakšno novo v katerem od tujih jezikov. Trudijo pa se tudi za pomladitev svojih vrst oz. za nove pevce.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300