Ptuj: Ljudski pevci in godci na festivalu dobrot
Kultura
Tipografija

Tradicionalna razstava Dobrote slovenskih kmetij se je v svoji letošnji, 32. izvedbi preoblikovala v festival. Iz znanih razlogov najboljših dobrot slovenskega podeželja tudi letos ni bilo mogoče videti v živo na razstavi. Obiskovalci so lahko dobrote kupili in jih tudi pokusili ter uživali v nekaterih spremljajočih dogodkih. Že trinajsto leto zapored pa je v organizaciji družbe Radio-Tednik Ptuj na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju potekal tradicionalni nastop skupin ljudskih pevcev in godcev s Ptujskega, kot javna radijska oddaja Radia Ptuj Med ljudskimi pevci in godci. Vodil ga je Dalibor Bedenik.

Tudi vsakoletni nastop ljudskih pevcev in godcev je postal del tradicije vsakoletnega dogajanja na predstavitvi in ocenjevanju najboljših dobrot slovenskega podeželja. Obiskovalci so ga v tem času posvojili, s svojim obiskom pa tako kot pevci in godci izkazujejo spoštovanje do tradicije kot dela narodove identitete, četudi je danes življenje na vasi precej drugačno kot nekoč. Tudi ljudska pesem in glasba, ki sta bili še ne tako daleč stalni spremljevalki kmečkih opravil, izgubljata to vlogo, zato pa je toliko pomembnejša vloga vseh, ki to tradicijo ohranjajo in prenašajo med nove rodove.

„Ljudski pevci in godci ohranjate kulturno dediščino pesmi, mi organizatorji pa dediščino slovenskega podeželja. Ta javna radijska oddaja je vedno cukrček naše prireditve,“ je povedal predsednik organizacijskega festivala Dobrote slovenskih kmetij Peter Pribožič.

Nastopili so: pevke Katoliškega kulturnega društva Kidričevo, ljudske pevke KUD dr. Antona Slodnjaka Juršinci, ljudski godci KD Franceta Forstneriča Videm pri Ptuju, pevke ljudskih pesmi Trstenke Podlehnik, ljudski godci iz Kicarja, ljudski pevci KPD Staneta Petroviča in DU Hajdina in ljudski godci KD Valentina Žumra Hajdoše.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300