Feri Lainšček: Pesniška resnica je edina, ki se je ne da ponarejati
Kultura
Tipografija

Pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik Feri Lainšček, eden najbolj karizmatičnih in priljubljenih slovenskih avtorjev, je bil gost 25. festivala Dnevi poezije in vina. V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, kjer so odprli tudi priložnostno razstavo o njegovem delu in ustvarjanju, se je z njim pogovarjal prof. slovenskega jezika, pesnik in kritik David Bedrač. Sodeloval pa je tudi na velikem pesniškem branju.

Feri Lainšček ima rad življenje, odgovor zakaj, pa lahko najdemo v njegovih knjigah. Veliko jih je napisal. Kot gost 25. festivala Dnevi poezije in vina je odgovoril tudi na vprašanje o tem, kaj mu pomeni vino. Tudi to je zgodba, o kateri bi se dalo veliko povedati, pravi. Začel je s špricarji, danes jih ne pije več. Na vino pa se kar dobro spozna, ima tudi svoje priljubljene sorte.

Feri Lainšček ni bil samo gost pogovora v Knjižnici Ivana Potrča, udeležil se je tudi velikega pesniškega branja. Davida Bedrača je zanimalo, ali danes, v tem hitrem tempu življenja in (pre)obilju informacij sploh še potrebujemo poezijo. Zagotovo jo potrebujemo, je odgovoril Prešernov nagrajenec. Verjame v pesniško resnico. „Mislim celo, da je pesniška resnica edina resnica, ki se je ne da ponarejati, manipulirati, zlorabljati. Ko govorim o pesniški resnici, mislim na vse tisto, kar se je začelo z očlovečenjem človeka in kar potuje skozi čase, z miti, legendami, pravljicami in še na mnoge druge načine. Ne glede na to, v kakšnem času živimo, kakšen je duh časa, potuje naprej. In bo po mojem potovala vse do takrat, dokler bomo človeško bivali. Če pesniška resnica ne bi potovala, mi ne bi več vedeli o vrednotah. Živimo v času, ko je svoboda ogrožena, ko smo nesvobodni. Nesvobodni smo tudi zato, ker moramo nositi maske in upoštevati določene protokole. Živimo v času, ko je ogrožena resnica, živimo v času lažnih novic in živimo v času, ko je pravica ogrožena. Svoboda, resnica, pravica, vse to so temeljne vrednote, na katerih je zgrajena civilizacija.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300