Ptuj : Odprli virtualni arheološki muzej
Kultura
Tipografija

V hotelu Mitra, ki piše edinstveno kulturno-zgodovinsko in turistično zgodbo Ptuja in njegove okolice, so 1. septembra uradno odprli in v uporabo predali VAM, virtualni arheološki muzej, ki je naslednji velik korak v procesu revitalizacije ptujske arheologije.

Gre za nadaljevanje projekta digitalizacije ptujske dediščine in doživetij mesta Ptuj s projektom označevanja posameznih spomenikov, objektov ali delov turistične ponudbe s QR-kodami. Le-te lahko obiskovalce in tudi domačine popeljejo malo globlje v informacije, opis in predstavitev tistih elementov ptujske dediščine in ponudbe, ki morda trenutno tudi niso dosegljivi na ogled ali pa zaradi funkcionalnosti skušamo z njimi nadoknaditi določene pomanjkljivosti ter tudi slediti trendom digitalizacije dediščine, turistične ponudbe in doživetij obiskovalcev in turistov na Ptuju, je izpostavil Peter Vesenjak iz hotela Mitra, kjer pa so arheološko razstavo v vseh jezikih že nadgradili s QR-kodami. Hkrati pa bodo te kode namestili tudi v vseh sobah, tako da si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi zgodbe vseh sob, ki so povezane z zgodovino in dediščino Ptuja ter njegovo turistično ponudbo. Za razvoj turizma na Ptuju je najpomembnejše, da se na ta način ptujska dediščina pozicionira kot trajnostna destinacija v širšem okolju, saj gre za stalno predstavitev ponudbe, 365 dni v letu.

Vodja projekta Mihael Toš Tosch pa je ob tej priložnosti poudaril, da je njegovo odprtje tudi začetek promocije Ptuja doma in v tujini pod sloganom Vse poti vodijo na Ptuj, kjer bodo predstavljeni bistveni zakladi mesta Ptuj. Sam VAM pa je del projekta Deo Soli, promocije ptujskih mitrejev, ki ga izvajajo že od leta 2016. V projektu sodelujejo Agencija Toš & Tosch, hotel Mitra Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in MO Ptuj.

S QR-kodami vstop do arheološke dediščine vse dni v letu

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300