Dolena: Aktiv žena ob 40-letnici folklornega društva
Kultura
Tipografija

V soboto, 10. septembra, ob 40-letnici Folklornega društva (FD) Rožmarin Dolena, je bilo odprtje razstave z naslovom Naših 40 let, sekcije društva Aktiva žena. Razstava je bila na ogled nekaj dni.

Odprtje so obeležili s prireditvijo 5. Večer pod zvezdami z glasbenimi gosti. Odprtje razstave so z nagovori pospremili predsednica FD Dolena Jana Potočnik, župan občine Videm Branko Marinič, predsednik KS Dolena Dušan Hebar in predsednica aktiva žena Slavica Petrovič. Blagoslov razstave je opravil pater Jože Petek. Ob tej priložnosti so vsi prejeli simbolična društvena darila. Članice so v razstavo vložile veliko truda in idej. Dobivale so se redno tedensko in ustvarjale. Prav tako so pripravljale slikovni material za prehojena leta dela.

FD Rožmarin Dolena ohranja ljudsko izročilo na različnih področjih, skrbi za novosti z izobraževanji, sodelujejo na gostovanjih in prirejajo lastne prireditve, nastope, razstave, srečanja in promocije. Letos so obeležili 40 let delovanja s prireditvijo v Kulturni dvorani na Selih. Predsednica društva je Jana Potočnik, ki predano skrbi za delovanje društva, saj je vanj vključenih veliko članov in različnih skupin: odrasla in otroška folklorna skupina, Rebolj in Jurek, Ded nosi babo, rimske vestalke in aktiv žena.

Četrt stoletja aktiva žena

Aktiv žena deluje dobrih 25 let. Žene so aktiv ustanovile z namenom prostovoljnega povezovanja in dviga izobraženosti gospodinj na področju kulinarike z organiziranjem kuharskih tečajev. V sekcijo je vključenih okrog 25 članic. S pripravo jedi se uspešno vključujejo v celostno turistično ponudbo v občini Videm. V aktivu pripravljajo razna predavanja in izobraževanja, da pridobijo koristne informacije in izkušnje. Tečaje vodijo mojstri peke in kuhanja, tesno sodelujejo s Kmetijsko svetovalno službo Ptuj. Skrbno pripravljajo srečanja, razstave, aktivno sodelujejo z domačim in ostalimi društvi v občini, prav tako se udeležujejo gostovanj.

Obnovljena kuhinja

V lanskem letu so se članice vselile v čudovito obnovljeno kuhinjo, ki so jo tudi povečali. Namenjena je za društvene potrebe in potrebe občine. Kuhinja je opremljena z najnovejšimi kuhinjskimi aparati in pripomočki. Članice sedaj z veseljem postorijo vse, za kar jih poprosijo. Letos so izvedle le en tečaj kuhanja, saj je bil celoten svet zaprt zaradi epidemije koronavirusa. Tečaj kuhanja je vodil mojster kuharstva Drago Kajtna. Pripravljajo pa nov jesenski tečaj.

Članice skrbijo za promocijo in predstavitev domače hrane, za dvig kakovosti in omogočajo dostop do informacij ter podporo vsem, ki bi se želeli vključiti v promocijske aktivnosti predstavitve kulinarike v Halozah. Z veseljem se odzovejo na prošnje občine ali domačega društva in tudi drugih društev pri organizaciji pogostitev na raznih prireditvah.

Zdenka Golub

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300