Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh
Kultura
Tipografija

Od 25. septembra je na ptujskem gradu na ogled razstava Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh, s katero se Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vključuje v dogajanje v letu, ko je Slovenija ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2022 v odpiralnem času muzeja.

Razstava je zasnovana interdisciplinarno, na njej pa predstavljajo zgodovino prehranjevanja na območju Spodnjega Podravja od antike do danes ter z gastronomijo povezano nepremično, premično in nesnovno dediščino. Popestrili so jo s ponazoritvami na panojih in s tematskimi upodobitvami ter predmeti iz ptujskega muzeja, sorodnih ustanov in tudi zasebnih zbirk. Nesnovna dediščina pa je zastopana tudi z dokumentarnim filmom soavtorice razstave Monike Simonič Omamni vonj praznične peke, priprava prazničnih pogač na območju Ptuja in njegove okolice. Avtorici razstave Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh sta Mojca Vomer Gojkovič in Nataša Kolar.

Razstava je postavljena v obliki ovalne mize z vitrinami, v središču pa je banketni jušnik, da obiskovalec dobi predstavo, kako se je hrana postregla. Rdeča nit razstave so posode, ki se pojavljajo v vseh obdobjih, ki izhajajo tako rekoč že iz rimskega obdobja, kjer se je marsikaj začelo in nato nadgrajevalo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300