Slovenija, Češka: Nastopili tudi kulturniki iz Haloz
Kultura
Tipografija

Konec avgusta letos se je v Pragi odvijal veliki slovenski kulturni festival pod imenom Slovenija v Pragi. Slovenske barve, slovensko umetnost, tradicijo, navade in običaje so predstavljale različne vokalne, folklorne in instrumentalne skupine iz Slovenije.

Na hladno avgustovsko jutro so se člani Kluba Halonga z avtobusom podali proti prestolnici Republike Češke, proti zlati Pragi, kot ji pravijo. Dolgo enajsturno pot so popestrili glasbeniki, ki so prepevali in igrali. Seveda pa tudi okusni sendviči niso manjkali. Namestili so se v Olympic Hotelu, kjer je potekal otvoritveni večer festivala.

V Pragi jih je nagovorila Tanja Strniša, veleposlanica RS, in vsem sodelujočim skupinam podelila festivalske table in certifikate. Petek so izkoristili za ogled Prage. Najprej so se peljali z ladjico po čudoviti Vltavi in si ogledali praški grad.

V soboto je bil festivalski nastop na tradicionalni kmečki tržnici, kjer so se predstavili Halonga potepuhi z mezzosopranistko Karmen Ivančič, Mi trije (Daniel Polajžer), Ljudske pevke iz Zavrča ter ljudski godci KD Franceta Forstneriča Videm. Nastopili so pod skupnim imenom Halonga. Na nastopu so se odlično odrezali in predstavili domačo glasbo in ljudsko pesem širši množici. Poskrbeli so za veselo vzdušje, ki se je širilo po celotni Pragi. Popoldan so si ogledali nastope drugih skupin. Zvečer pa je še v sklopu festivala potekal tudi nastop v Plečnikovi cerkvi Srca Jezusovega.

Naslednje jutro so se odpravili domov. Tudi na poti domov ni manjkalo dobre volje in pesmi. Kot spremljevalci kulturnega dogodka Slovenija v Pragi so se potovanja udeležili tudi člani študijskih krožkov Kluba Halonga. Vedo, kako pomembni so druženje, spoznavanje novosti, kulturno udejstvovanje in spremljanje različnih dogodkov.

Vsi skupaj so veseli, da so se lahko udeležili tega festivala in tako doprinesli k večji prepoznavnosti Haloz in Slovenije. Udeleženci festivala so iz Prage odnesli lepe spomine, bogate izkušnje in nova poznanstva.

Štiridnevni festival v Pragi je organiziralo Društvo KVRS v okviru blagovne znamke Si.In (Slovenija v), v sodelovanju s Svetovno festivalsko asociacijo WOFA ter agencijo Jerome Incoming ltd.

Zdenka Golub

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300