Ptuj: Zaključek Pikine bralne značke najmlajših bralcev
Kultura
Tipografija

V pravljični sobi Branke Jurca Mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča so se 12. oktobra zbrali najmlajši bralci, udeleženci Pikine bralne značke v sezoni 2020/2021. V tej sezoni so prebirali zabavne knjige in risali.

Prebrati so morali vsaj štiri knjige s seznama za ustrezno stopnjo (1. ali 2. triada osnovne šole). Letos jih je Pikino priznanje osvojilo 40, od tega je bilo devet takšnih, ki so sodelovali tretjič, in so osvojili zlato Pikino priznanje. V Pikine bralne beležke so zapisali svoje misli o knjigah, ki so jih prebrali, nekateri pa so dodali še ilustracije. Izpolnjene so oddali do 7. oktobra, po prejemu Pikinih gumbkov so jih jim vrnili, skupaj s seznamom knjig, ki jih bodo prebirali v novi sezoni Pikine bralne značke. Vodja Mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Liljana Klemenčič se je še posebej zahvalila staršem, ki skrbijo za to, da imajo otroci radi knjige. Zahvalila pa se je tudi svojim sodelavkam, ki so zaslužne za ta projekt. Vodi ga Jasmina Burjan, sodelujejo pa še Andreja Rimele, Leonida Mesarič in Mateja Milošič. Na zaključno prireditev je prišla tudi velika Pika Nogavička iz Velenja, sodelovala pa je tudi mala Pika Nogavička. Letošnja sezona Pikine bralne značke je že deveta po vrsti. Projekt so si izmislili v velenjski knjižnici. Poteka od leta 2011, v letu 2012 se je razširil na knjižnice občin, partneric projekta Evropska prestolnica kulture, nato so ga posvojili še v nekaterih drugih občinah. V sezoni 2020/2021 so v projektu Pikina bralna značka sodelovale: Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Mariborska knjižnica, Knjižnica Ksavra Meška Slovenj Gradec, Knjižnica Ksavra Meška Ormož, Osrednja knjižnica Mozirje in Knjižnica Črnomelj.

Podelitev Pikinih bralnih značk za preteklo sezono so obogatili z igrano animacijsko predstavo Buča debeluča v izvedbi gledališča Pravljičarna. Po zgodbi iz slikanice Buča debeluča, avtorice Jasne Branke Staman, knjižničarke iz ljutomerske knjižnice, jo je doživeto odigrala odlična pravljičarka Renata Brglez, ki je bila nekoč tudi knjižničarka. S svojim zanimivim sporočilom, govori o življenju in minevanju, je pritegnila najmlajše in tudi malo starejše gledalce. Sploh pa ni pomembno, kakšen je nekdo po zunanjosti, debel kot buča ali suh kot trska. Pomembno je, kako živimo, da smo dobri prijatelji, dobrega srca in srečni.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300