Draženci: Namesto gospodinjskega večera – razstava starin
Kultura
Tipografija

Prizadevne članice Društva gospodinj Draženci kljub omejitvam, ki jih je v tudi v njihovo delovanje vnesel koronavirus, ne mirujejo. Po najboljših močeh se trudijo, da bi dejavnost, ki jo gradijo na ohranjanju pretekle dediščine in sedanjosti, ohranile, s tem pa tudi povezanost in motivacijo za nove uspešne projekte. Letos so se potrudile z razstavo starin.

Leta 2019 so že praznovale 20-letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti so izdale zbornik spominov. V tem času so ustvarile številne odmevne projekte, vezane na kvaliteto življenja, okolja in zdravja. Predvsem se trudijo za ohranjanje tradicije nekdanjega življenja na vasi, da bi zanamcem ohranile to izjemno dediščino. Iz znanih razlogov letos niso mogle organizirati 20. gospodinjskega večera, na katerem že po tradiciji ženska društva tekmujejo v izdelavi rezancev. Povabile pa so na razstavo starin, ki so jih skrbno zbirale že nekaj časa: posode, hišnih predmetov, gospodinjskih pripomočkov, starih fotografij, prtov itd., da so obiskovalci dobili vpogled, kako so nekoč živeli ljudje v Dražencih. Razstava je bila na ogled v domu vaščanov 6. in 7. novembra, nakar so jo preselili v razstavni prostor poslovno-stanovanjskega centra Hajdina, kjer bo na ogled do božiča. Obiskovalci so lahko ob tej priložnosti pokusili sladke dobrote, ki so jih nekoč pekli v Dražencih.

Predsednica Društva gospodinj Draženci Zdenka Godec je povedala, da je vesela in presenečena, da jim je uspelo zbrati starine za razstavo pod naslovom Gospodinje skozi čas, kar kaže na to, da ljudje cenijo dediščino svojih prednikov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300