Na 51. tednu slovenske drame briljiral Škofjeloški pasijon
Kultura
Tipografija

V Prešernovem gledališču Kranj je od 3. do 13. novembra potekal že 51. teden slovenske drame, ki je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil. Le-ta spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanja v tujini. Ob podpori ministrstva za kulturo in MO Kranj Teden slovenske drame vsako leto organizira Prešernovo gledališče Kranj.

Na odprtju letošnjega tedna je Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost, izpostavila, da je festival nacionalni program, ki je bistvenega pomena za razvoj slovenske gledališke ustvarjalnosti in obenem promotor slovenske dramatike v tujini, ki si prizadeva, da se slovenski dramski teksti uprizarjajo tudi na tujih odrih. Letos so ob že ustaljenih nagradah dodali tri nove: nagrado za najboljšega igralca in igralko ter posebno nagrado Tedna slovenske drame po izboru žirije.

V okviru tekmovalnega programa 51. tedna slovenske drame je Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev letošnjega tedna slovenske drame prejel Škofjeloški pasijon (Oče Romuald/Lovrenc Marušič) v režiji Jerneja Lorenca, v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj. Tako je odločila strokovna žirija, ki so jo sestavljali: Rok Bizovičar, Diana Koloini in Viktorija Rangelova. Po njeni odločitvi pa je nagrado TSD za najboljšo igralko prejela Doroteja Nadrah za vlogo v uprizoritvi Škofjeloški pasijon, nagrado za najboljšega igralca pa Blaž Setnikar, prav tako za vlogo v uprizoritvi Škofjeloški pasijon. Škofjeloški pasijon pa je bila tudi najboljša predstava 51. tedna slovenske drame po izboru občinstva.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300