Monografija dr. Aleksandra Lorenčiča: Slovenci že od nekdaj z mitičnim odnosom do države
Kultura
Tipografija

V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj so v sodelovanju z Inštitutom za novejšo zgodovino, Slovensko matico in Založbo ZRC SAZU novembra predstavili znanstveno monografijo dr. Aleksandra Lorenčiča, direktorja Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, z naslovom Med drugo Švico in kapitalizmom.

Originalni naslov monografije se sicer glasi From dreams of „a second Switzerland“ do capitalism without a human face. The Path of Economic Independence and Slovenian Economic Transition.

Za izdajo znanstvene monografije v angleškem jeziku se je Lorenčič odločil predvsem zato, ker je knjiga Prelom s starim in začetek novega skorajda pošla, nič manj zanimanja pa ni požela tudi knjiga Slovenska industrija od nastanka do danes. Njegova želja v zadnjih letih pa je bila glede na 30-letnico samostojne države, da se to obdobje oz. osrednji procesi gospodarske tranzicije v okviru širšega konteksta približajo tujim bralcem.

Največja pozornost v novi znanstveni monografiji je namenjena procesom lastninjenja, privatizaciji, gospodarski kriminaliteti, ki je povzročila veliko škode državljanom in podjetjem ter državi, prestrukturiranju gospodarstva, makroekonomski stabilizaciji, vstopanju v različne mednarodne ekonomske integracije, kjer je bila Slovenija zelo uspešna. Knjiga pa se dotika tudi regionalizacije, ki je prav tako eden od večjih problemov Slovenije, ki še ni uspela zmanjšati medregionalnih razlik. Ena od osrednjih težav Slovenije v tem trenutku pa je, da v zadnjih desetih letih kot država nima jasnih, prioritetnih ciljev, ki smo jih imeli ob osamosvojitvi. Politika se bolj kot ne ukvarja sama s seboj, tudi kot posledica zadnjih kriz. Covid kriza pa je še dodatno razgalila stanje naše družbe, mentalitete.

Od začetnega navdušenja do popolnega razočaranja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300