Kerblerjevi Haložani v Veličkovićevih intarzijah
Kultura
Tipografija

V galeriji Magistrat si je že nekaj časa mogoče ogledati razstavo intarzij Voja Veličkovića in fotografij Stojana Kerblerja pod naslovom Haložani v fotografiji in intarziji. Odprli so jo brez javnosti, a so zato podaljšali čas, v katerem si jo lahko ogledajo vsi ljubitelji dela in ustvarjanja obeh Ptujčanov, ki se umetniško izražata vsak na svoj način.

Stojan Kerbler, mojster fotografije, je lani prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju fotografije. Najbolj je zaslovel s ciklusi Portreti s ptujskih ulic, Haložani in Koline. Umetnik intarzij Vojo Veličković je svoj okrogli življenjski jubilej želel zaznamovati s prav posebno razstavo svojih del. Mojstra fotografije je prosil, naj izbere motive iz svojih prepoznavnih ciklov, ki bi bili primerni za prenos v tehniko intarzije. Izbral je med Portreti s ptujskih ulic in Haložani. Na podlagi izjemnih Kerblerjevih fotografij je nastalo trinajst intarzij.

Vojo Veličković je ob pričujoči razstavi povedal, da je bil to doslej njegov največji izziv v intarziji. Z ustvarjenim je zadovoljen. Tudi mojster fotografije je zadovoljen, zaveda se, da je bilo Veličkovićevo delo zelo težko, še posebej, ker vseh podrobnosti fotografije v intarzijo ni mogoče prenesti, a je Veličković ujel njihovo bistvo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300