Cirkulane: Društvo za oživitev gradu Borl izdalo publikacijo o sakralni dediščini
Kultura
Tipografija

Društvo za oživitev gradu Borl (DgB) se s številnimi projekti trudi za ohranjanje zgodovinske dediščine kraja. Njihovo delo bo nedvomno ostalo pomemben pisni vir za prihodnje generacije, saj so v sliki in besedi zbrali veliko zgodovinskih zapisov o Borlu in občini Cirkulane.

Zadnja tiskana publikacija, ki so jo izdali na godovni dan cirkulanske farne zavetnice sv. Barbare, je brošura z naslovom Sakralna dediščina Cirkulan. Urednici brošure sta Mira Petrovič in Sonja Golc, obe tudi avtorici besedil. Tretja avtorica tekstualnega dela je Mateja Muršec, za oblikovanje je poskrbel Aleksander Kelnerič, avtor večine fotografij je Sandi Kelc, izdajo pa je finančno podprlo kulturno ministrstvo.

„Zbrali smo pregledne predstavitve naših cerkva, kapel in kapelic. V prvem delu spoznavamo kratko zgodovino župnijske cerkve sv. Barbare v Cirkulanah ter podružničnih cerkva sv. Katarine Aleksandrijske ob Beli, sv. Ane v Velikem Vrhu in sv. Elizabete Ogrske v Pohorju. Le malokdo ve, da je do 19. stoletja na Vrbanjšaku, najvišjem vrhu Vzhodnih Haloz, stala cerkvica sv. Urbana, o kateri nam še danes pričajo ohranjene ruševine, oltar sv. Urbana in upodobitev iz 17. stoletja.

Pomemben del sakralne dediščine so tudi kapele in kapelice. Po svoji velikosti in pomenu izstopa kapela sv. Trojice na Borlu, ki je bila do druge polovice 17. stoletja sedež župnije. Bogata oprema kapele se je razmeroma nedotaknjena ohranila do 20. stoletja, v tistem stoletju pa je bil žal velik del opreme odpeljan, uničen ali ukraden, ostanki pa predani v hrambo ptujskemu muzeju. Upamo in želimo si, da bodo razmere na Borlu kmalu spet primerne za to, da bomo ohranjeno opremo lahko za stalno vrnili v grajsko kapelo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300