Prostorska instalacija v Knjižnici Ivana Potrča: Ko OK gesta ni več OK
Kultura
Tipografija

V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča sta v zadnjih decembrskih dneh kiparki Lada Sedlaček (Cerar) in Metka Zupanič razstavili prostorsko instalacijo z naslovom Beseda za besedo.

Njuno umetniško sodelovanje poteka že več kot deset let, skupaj z Vesno Bukovec pa sta ustanoviteljici umetniškega združenja Kolektiva, v okviru katerega se predvsem ukvarjajo z družbeno angažirano umetnostjo. S svojim ustvarjanjem poskušata reagirati na družbene probleme, na vse bolj represivno družbo na eni strani, na drugi strani pa vse večjo moč nekih radikalnih skupin. Umetnice ustvarjajo v skupini in posamezno.

Metka Zupanič je povedala, da se tokrat z Lado ukvarjata z aktualnimi družbenimi problemi. V ospredje sta postavili vprašanje uporabe gest, katerih pomen je pogosto zlorabljen na način, da si jih prilaščajo različne radikalne skupine. Tako geste, ki so sicer že dolgo v uporabi in v družbi simbolizirajo pozitivno, postanejo v kontekstu nestrpnosti negativne. Instalacijo sestavljata dve večji abstrahirani pozlačeni gesti OK, kar poudarja njuno vrednost in pomen. Na tleh pa so postavljene plošče, na katerih je kolažirano tekstovno gradivo. Gesto OK želita s tem projektom postaviti ponovno na mesto, kot ga poznamo, obenem pa želita problematizirati negativno komunikacijo med posamezniki, ki generira latentno napetost, strah in sovraštvo v vsakdanjem življenju ljudi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300