Ženske od železne dobe do 20. stoletja in njihove zgodbe
Kultura
Tipografija

V Miheličevi galeriji na Ptuju so razstavno dejavnost za leto 2022 začeli z medmuzejsko razstavo Ženske zgodbe: mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete. Ta se začenja pred 2700 leti in zaključuje z 20. stoletjem. To je obdobje, v katerem so iskali stične točke in razlike med ženskami železne dobe, rimskega imperija, zgodnjega srednjega veka, renesanse in sodobnosti.

»Vodil nas je skupni cilj, da bi skozi prizmo dolge preteklosti jasneje motrili sedanjost, dobo, ki je ženskam omogočila šolanje, delo v poklicih in jim nerealno ter za vsako ceno obljublja tudi popolno enakost,« je v uvodu kataloga zapisala Verena Perko iz Gorenjskega muzeja Kranj. Obiskovalec se bo lahko spoznal z 12 ženskimi zgodbami o materi, soprogi, sužnji, kraljici, gospodarici, boginji, delavki, popotnici in mornarki. Razstava tako ponuja kritičen razmislek o tem, ali je sodobni čas ženskam več dal ali vzel in za kaj je njih in družbo prikrajšal.

V medmuzejski projekt Ženske zgodbe je deset slovenskih muzejev in 12 kustosov prispevalo določeno gradivo iz svojega muzeja ter s tem sestavilo drobce pričevanja o življenju žensk. »Naša razstava se začne z arheološkimi predmeti, ki segajo v sedmo stoletje pred našim štetjem, in se konča s pol preteklim stoletjem, z ženskami, ki opravljajo moške poklice, z ženskami v industriji. Iz železne dobe je predstavljen grob ženske iz Dolenjske, po vsej verjetnosti kneginje, ki je bila pokopana v gomili. Drugi je grob bojevnika in ženske, keltski grob, ki je nekoliko mlajši, tudi ta prihaja z dolenjskega prostora. Arheologi se sprašujejo, kaj ta ženska dela v moškem grobu. Ali je žrtev, sužnja, žena, ali kakšna druga sopotnica? Tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli. Svoje mesto ima tudi pobožna žena iz Rifnika. To je čas, ko že dominira krščanstvo in imamo cerkve. V eni od cerkva je pokopana ženska v sarkofagu, kar je zelo nenavadno. Sprašujemo se, kdo je pokopan v njem, ali svečenica, mučenica. Zagotovo pa gre za pomembno žensko, ki je imela v laseh srebrno iglo. Osrednje mesto na razstavi ima Alma Karlin, pisateljica, novinarka, svetovna popotnica, raziskovalka ter poliglotka, ki je na svoji življenjski poti presegla vse mogoče meje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300