Sveti Andraž: Zbornik 130 let delovanja ljubiteljske kulture
Kultura
Tipografija

Utrip ljubiteljske kulture je naslov zbornika, ki so ga v KUD Vitomarci ob visokem jubileju izdali tik pred iztekom starega leta.

Uradne temelje kulturnega udejstvovanja so v Vitomarcih postavili že daljnega leta 1891, ko so ustanovili bralno društvo, tradicijo spodbujanja bralne kulture pa so kasneje nadaljevali pod okriljem Kulturno umetniškega društva Vitomarci. Tega danes sestavljajo ženski pevski zbor, recitatorska skupina, tamburaški orkester, štiri gledališke skupine vseh generacij in knjižnica, posebno pozornost pa posvečajo raznim kreativnim delavnicam in pravljičnim aktivnostim za otroke. Kot pravijo, jim je glavno vodilo ohranjanje in razvoj kakovostne ljubiteljske kulturne dejavnosti, kulturne dediščine in lepe slovenske besede.

Dejavnost selili na splet

Društveno delovanje ni zamrlo niti med epidemijo, pač pa se je preselilo na družbena omrežja, ki so v tem času postala njihovo glavno komunikacijsko orodje z občani. Tako preko spleta pripravljajo redne pravljične urice za najmlajše, brale urice z mladimi in večerna branja za odrasle pa tudi razne druge prireditve in praktične spletne nasvete v obliki video predstavitev. Čeprav društvo šteje približno 160 članov, od tega polovica otrok, Ilešič Toševa pravi, da je trenutno aktivnih med 50 in 60 članov. Da je bralna kultura v občini na visoki ravni, dokazuje tudi naziv Branju prijazna občina, ki ga je Svetemu Andražu v Slovenskih goricah kot edini spodnjepodravski občini leta 2017 poleg še 12 drugim slovenskim občinam podelilo Združenje splošnih knjižnic.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300