Turki v Butalah kot odsev begunske krize
Kultura
Tipografija

V Ljubljani je bila 20. septembra premiera filma, čisto prva premiera Turki v Butalah. Posnel ga je 23-letni Ptujčan Luka Škovrlj, ki končuje študij na Fakulteti za medije. Za režijo ga je navdušil Iztok Tory, pri katerem je opravljal prakso na RTV Slovenija.

Z idejo o tem, da bi posnel Butalce, kdo jih ne pozna, teh smešnih in poučnih zgodb o Butalcih, ki jim niče ne manjka, razen pameti, se je Luka Škovrlj ukvarjal že več let. V arhivu RTV Slovenija je preveril, ali so bili Butalci sploh kdaj posneti. Ko je ugotovil, da je bila posneta le lutkovna predstava, si je takoj rekel, da bo prvi, ki bo posnel film o Butalcih. Do izbora teksta je prišlo dokaj spontano. Bratranca Miha Praprotnika je vprašal, ali bi sodeloval pri pripravi scenarija in pri snemanju filma. Imel je čas, nekajkrat sta se dobila, odločila sta se za prvo zgodbo Turki v Butalah, že zaradi aktualnosti same teme, ker so želeli ohraniti fabulo, ki jo je zastavil že Franc Milčinski, vendar so jo preslikali v današnji čas, ker je bilo lažje za snemanje in tudi bliže ljudem. V sami tematiki, zgodbi je mladi režiser videl neki odsev begunske krize, postavljala se je bodeča žica, v Slovenijo so prihajali migranti, in vse skupaj je zastavil kot nekakšen nesmisel.

Napisala sta kratek scenarij, ki ga je Luka predstavil Iztoku Toryju. Ta je dejal, da je premalo "štofa", da se premalo dogaja. Scenarij sta popravila, nato so začeli izbor igralcev. Iztok Tory je pomagal z vsemi svojimi poznanstvi. Tako je Luka Škovrlj dobil v roke okrog 25 številk znanih slovenskih igralcev, začel klicati in jim predstavljati scenarij. Večina je bila pripravljena sodelovati, saj so Iztokovi stanovski kolegi, Milena Zupančič in Niko Goršič celo njegova sošolca. Nastopili so tudi: Jože Vunšek, Iztok Jereb, Saša Klančnik, Jernej Čampelj, Danijel Šmon, Sašo Hribar, Urška Vučak, Mirel Knez in Rastko Tepina. Od amaterjev Amadej Gavez, Polona Šibila, Matjaž Emeršič, Jožef Škrila, Sandi Žuran in Nejc Furlan. Statisti so bili prijatelji, največ iz Soroptimist kluba Ptuj. Ti so pomagali tudi s potrebnimi rekviziti. Ko je bila sestavljena igralska ekipa, je začel iskati snemalno ekipo, za kraj snemanja so izbrali Sela v občini Videm. „Za Sela kot kraj dogajanja sem se odločil, ker sem si zamislil, da mora biti vas gručasta, s cerkvijo, gostilno in gasilskim domom, neke vrste trg, kjer se vse dogaja. Večina domačinov nas je dobro sprejela, nezadovoljni pa so bili prepričani, da se iz njih norčujemo ter da kje smo našli Sela za Butale. Film smo posneli brez evra proračuna. Glavna financerja sta bila starša, Marija in Veljko Škovrlj. Imel sem srečo, da so čisto vsi igralci ter tehnična ekipa garali zastonj. Film bomo novembra predvajali na Ptuju; v pogovoru pa predstavili tudi njegove ustvarjalce,“ je povedal Luka Škovrlj, ki je nadvse hvaležen vsem, ki so mu pomagali.

Majda Goznik

Foto: Izidor Izlakar

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300