Tapiserije iz zapuščine Leslie na ptujskem gradu
Kultura
Tipografija

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so pripravili cikel predavanj ob 40-letnici delovanja prvega restavratorsko-konservatorskega ateljeja za tekstil v Sloveniji. Le-ta tudi skrbi za muzejsko zbirko tapiserij, ki je v slovenskem prostoru unikatna, zato je še posebej dragocena. V ciklu predavanj pod naslovom V preplet niti vtkane zgodbe bodo javnosti predstavili posamezne dele zbirke in skrb za tovrstno dediščino. Na prvem predavanju je dr. Marjeta Ciglenečki, pobudnica ustanovitve ateljeja, predstavila tapiserije iz zapuščine Leslie na ptujskem gradu.

Ptujski restavratorski atelje za tekstil ima kompetentno ekipo, vodilno za vprašanja o varovanju tekstilne dediščine, ki jo že od leta 1990 vodi dr. Eva Ilec. Od leta 2000 imajo ptujske tapiserije status nacionalno pomembne zbirke, je še posebej poudarila.

Ptujski muzej hrani dve seriji tapiserij, ki so nedvomno najpomembnejši in najkakovostnejši del historičnega tekstila, kar ga hranimo v Sloveniji, hkrati pa deset ptujskih tapiserij sodi v sam vrh evropske produkcije umetniškega tkanja, kakršno je potekalo v manufakturah v Bruslju v 16. in 17. stoletju. Tapiserije so zapuščina rodbine Leslie, ki je ptujski grad posedovala od leta 1656 do leta 1802, ko je umrl zadnji moški iz rodbine. Za njimi so grad z opremo vred podedovali Dietrichsteini, leta 1873 pa je prešel v last Herbersteinov, ki so ga imeli v lasti do konca druge svetovne vojne.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300