Ptuj: Simbolični poklon vsem žrtvam nacističnega nasilja
Kultura
Tipografija

V slavnostni dvorani ptujskega gradu je zgodovinar Daniel Siter, domačin iz Rogaške Slatine, predstavil svojo znanstveno monografijo o nacistični okupaciji zdravilišča Rogaška Slatina v vojnih letih 1941–1945. Gre za prvo in izvirno tovrstno študijo, ki je izšla leta 2021 pri Založbi Alma Mater Europaea – Institutum Studiorum Humanitatis (AMEU – ISH).

Avtor je ob tej priložnosti poudaril, da se za letnico izida skriva tudi nekaj simbolike. V letu 2021 smo namreč med vsemi markantnimi zgodovinskimi obletnicami, povezanimi z drugo svetovno vojno, obeležili še 80 let od vdora nemške vojske v Rogaško Slatino (11. april 1941) in začetka štiriletne okupacijske uprave. V nacionalsocialistično podobo okičena stavba grand hotela Rogaška s Kristalno dvorano (med okupacijo preimenovan v Kurhaus) je bila zaradi izjemne nazornosti in vpadljivosti izbrana tudi za vizualno upodobitev na naslovnici monografije.

„Pionirska monografija je rezultat kompleksnega in zamudnega štiriletnega raziskovanja v slovenskih in tujih arhivskih, muzejskih in drugih institucijah ter plod obsežnega terenskega raziskovalnega dela. Gre za prvo poglobljeno, sistematično, temeljito, vsebinsko zaokroženo in celostno zgodovinopisno raziskavo štiriletne nacistične okupacije in delovanja okupatorjeve oblasti v takratni spodnještajerski okupacijski občini Rogaška Slatina (1941–1945) z vsemi svojimi platmi, vidiki in prikazom daljnosežnih posledic, ki se med peščico še živečih pričevalcev čutijo še dandanes, še vedno pa so vidne na terenu v obliki materialnih vojnih ostalin in sledi ter povojnih grobišč.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300