Cirkulane: Za Borl se je le našlo nekaj »drobiža«
Kultura
Tipografija

Na Borlu pravkar tečejo nujna investicijsko vzdrževalna dela, a so pravzaprav ništrc v primerjavi s tem, kar se gradu obeta prihodnje leto.

V gradu in njegovi okolici bodo predstavili omrežje Natura 2000 in »naravovarstvene vsebine«, za kar bo na razpolago 1,5 milijona evrov. Na Ministrstvu za kulturo (MK) so nam zagotovili, da se bodo dela izvajala v letih 2017 in 2018, kaj natanko bodo obsegala, pa še niso znali pojasniti. Tudi na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) ter Zavodu RS za varstvo narave so s pojasnili skopi: predvidene aktivnosti za interpretacijo biotske raznovrstnosti bodo vsebinsko in finančno podrobno opredelili v projektu, ki je še v nastajanju. Domnevamo, da bo šlo predvsem za postavitev razstav ali/in ureditev učnih poti, morda tudi za pripravo dogodkov, za kar bo nekatere dele gradu treba obnoviti.

Denar za obnovo kulturnega spomenika državnega pomena bomo tako zagotovili pod pretvezo varstva narave. V okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v finančni perspektivi 2014–2020, ki je osnova za evropsko (so)financiranje, kulturna dediščina namreč prednostne naložbe nima. Povedano preprosteje: država si je črpanje sredstev za kulturno dediščino onemogočila sama.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300