Živimo v deželi Parzivala, a tega ne znamo izkoristiti
Kultura
Tipografija

Ptujski Hotel Mitra že nekaj let zapored v jesenskem času javnosti predstavlja novo zgodbo ptujskega turizma kot mesta, ki je prava zakladnica tisočletja. Četudi ima mesto častitljivo tradicijo, na tem področju še vedno zaostaja, svojih edinstvenih zgodb se še vedno ne zaveda dovolj, jih ne zna izluščiti, kaj šele pozicionirati. Po mitrejih, po virtualnem vodniku i.Ptuj, je letos to zgodba o Parzivalu.

„Ugotovili smo, tudi s prihodom tujih gostov v hotel, v mesto in na grad, da so zelo dovzetni za tematike, ki se vežejo na neko njihovo in skupno okolje. To pa Parzival vsekakor je. V letu 2023 bo poteklo deset let od znamenitega pripovedovalnega simpozija o Parsivalu. Po desetih letih ni več nobenih izgovorov, da nimamo znanj, kompetenc, razumevanja in orodij za pripravo povsem konkretnih vsebin, s katerimi lahko nagovarjamo tuje goste tako v tujini kot tudi doma. Naš letošnji projekt smo poimenovali Dežela Parzivala, v okviru katerega predstavljamo konkretne lokacije, ki so navedene v epu, in njihovo pomembnost za turistično in gospodarsko implementacijo, življenje in kulturo. To pa so: začetek na Ptuju, Hajdina, Rogatec, Borl, in jama Belojača v občini Makole,“ sta povedala Miha Toš in Peter Vesenjak.

„To, da je Ptuj z okolico, Halozami in Štajersko omenjen v slavnem epu o vitezu Parzivalu iz začetka 13. stoletja, je tako, kot bi danes na Ptuju snemali epski film, ki bi trajal nekaj ur in bil tudi svetovni hit,“ sta povedala Miha Toš, avtor strokovno-germanističnega dela v tem projektu, in Peter Vesenjak, ki se je podpisal pod turistični del. Nastal je tudi predstavitveni 12-minutni film, ki si ga je mogoče ogledati na socialnih omrežjih. Še letos naj bi postavili tablo z lokacijami in predstavitvijo Ptuja v tem epu na Mestni tržnici.

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300