Knjige prinašajo smeh, solze, znanje, premislek
Kultura
Tipografija

Besede, ločila, ilustracije, slike, ki čakajo za platnicami knjig, nam omogočajo, da odkrivamo preteklost, beremo sedanjost. A Slovenci nismo tako sijajni bralci, kot si želijo na javni agenciji za knjigo, saj v povprečju ne bere 42 % populacije.

Kot ugotavljajo na agenciji, je največ bralcev v starostni skupini 15–24 let, kar je povezano z obdobjem šolanja. Ženske berejo več od moških, več kot 20 knjig na leto pa je prebralo le 16 % bralcev. Pri razlogih za branje bralci večinoma berejo za sprostitev in notranji mir, ker jih to veseli in ker s tem širijo obzorja. Tisti, ki ne berejo, pa menijo, da imajo premalo časa, so povedali. Opažajo, da se je v zadnjem obdobju nekoliko povečala izposoja knjig v knjižnicah in nekoliko zmanjšal nakup v knjigarnah, skupna poraba knjig pa ostaja približno enaka (7,6 knjige). »Pri izposoji so najbolj priljubljeni ljubezenski romani, pri prodaji pa je situacija bolj raznolika, knjigarniške uspešnice so žanrsko bolj raznovrstne, situacija se tukaj tudi precej spreminja. Pada število intenzivnih kupcev, ki posedujejo večje število knjig, pa tudi branje med višje izobraženimi sloji. Na žalost je danes mnogo bolj sprejemljivo dejati, da te knjiga ne zanima, kot je bilo še pred dobrim desetletjem,« so povedali na agenciji.

Večina jih ne bere zaradi pomanjkanja časa

In zakaj berejo nekateri zelo malo ali sploh ne? Delež prebivalcev, ki so navedli posamezne razloge za to, je bil v Sloveniji podoben povprečju za celotno EU. V Sloveniji je 48 % teh prebivalcev odgovorilo, da za branje knjig nimajo časa, 26 % jih je odgovorilo, da jih knjige ne zanimajo. Na vprašanje, kaj je bil razlog, da sploh niso ali da niso večkrat obiskali javne knjižnice, pa je 33 % prebivalcev Slovenije (toliko kot na Švedskem) odgovorilo, da jih to ne zanima, in 35 %, da jim za knjižnice zmanjka časa, so podatke zbrali na statističnem uradu. Sicer pa je četrtina prebivalstva članov slovenskih splošnih knjižnic in v povprečju je v knjižnicah izposojenih približno 14 knjig na prebivalca.

V tiskani izdaji tudi:

Izgovor, da je knjiga predraga, je zgodovinski mit

E-knjige v Sloveniji nimajo bistvene vloge

Iz leta v leto manj denarja za knjigo in manj knjižnih naslovov

Najbolj prodajani v 2016 knjigi o Petru Prevcu in sLOLvenski klasiki

V okviru Bralne značke letno prebranih 700.000 knjig

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300