Iz ptujskih depojev: Kakšen je bil Ptuj pred sedmimi tisočletji?
Kultura
Tipografija

V galeriji Magistrat v ptujski Mestni hiši so odprli sedmo razstavo iz cikla Iz ptujskih depojev. Kak mesec dni bodo na ogled najstarejše naselbinske najdbe z območja ptujskega gradu in Šolskega centra Ptuj, nekatere od njih javnosti doslej nepoznane.

Razstavili so izbor materialnega gradiva, ki so ga zapustili prvi stalni naseljenci na območju današnjega Ptuja iz 5. tisočletja pred našim štetjem. »Gre sicer za na prvi pogled za širšo publiko morda neugledne, razdrobljene keramične najdbe in najdbe orodij iz kamna, ki pa so za proučevanje najstarejših arheoloških obdobij poselitev zelo pomembne. Če manj za druga, za ta obdobja prav gotovo velja, da vsaka črepinja šteje,« je pojasnila avtorica razstave, ptujska arheologinja Marija Lubšina Tušek.

Pri arheološkem izkopavanju na zahodnem platoju ptujskega gradu v letih 1946 in 1947 so poleg lončenine (okrašene z odtisi nohtov ali šila, pogosto z barvnimi premazi v rdečih in rjavih odtenkih) odkrili tudi delavnico za izdelovanje kamnitih sekir iz dravskih prodnikov in vzdrževanje kamnitih orodij. Z arheološkimi raziskavami pred gradbenimi posegi na območju Šolskega centra Ptuj, ki so v etapah potekale med letoma 1980 in 2010, so odkrili še eno naselbino iz približno istega časa.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300