Izobraževalno leto v glasbenih šolah: Za nekoga samo veselje, za drugega poklicna pot
Kultura
Tipografija

Novo izobraževalno leto se je s 1. septembrom začelo tudi v slovenskih glasbenih šolah. 56 javnih glasbenih šol je v državi in sedem zasebnih s koncesijo, mi pa smo se pozanimali pri štirih spodnjepodravskih, kako so začeli šolsko leto 2017/18.

Na Ptujskem delujeta dve večji glasbeni šoli (v nadaljevanju: GŠ)z javno veljavnim programom, ki ga (vsaj delno) financira ministrstvo za šolstvo; to sta GŠ Karola Pahorja Ptuj in Zasebna GŠ v samostanu svetih Petra in Pavla, medtem ko je na Ormoškem to GŠ Ormož. Obstajajo tudi nekatere manjše zasebne šole, vendar smo podatke dobili samo od dornavske šole Nocturno.

GŠ Karola Pahorja Ptuj

Kot nam je povedal ravnatelj Štefan Petek, je v tem šolskem leto pri njih vpisanih 552 učencev. Njihovo število iz leta v leto malenkost niha. Letos so na podlagi soglasja ministrstva lahko vpisali pet učencev več kot leto poprej, sicer pa je zadnjih deset let zaradi finančne krize veljala omejitev vpisa. Njihovih 36 profesorjev poučuje okrog 20 instrumentov: klavir, orgle, violino, violo, violončelo, flavto, klarinet, saksofon, trobento, pozavno, evfonij, rog, tubo, melodična tolkala (vibrafon, marimbo, ksilofon, zvončke ...), ritmična tolkala (komplet bobnov, mali boben, veliki boben, bobni kongo, bobni bongo, bobni tom-tom ...), kitaro ter klavirsko in kromatično harmoniko. Poleg instrumentov poučujejo še petje, ples in balet ter seveda teoretične predmete.

Največ zanimanja je pri učencih za klavir (112 učencev), flavto (54) in kitaro (52); pri teh instrumentih ne morejo sprejeti vseh, ki bi se jih želeli učiti. Velik je vpis tudi pri harmoniki (78 učencev) in violini (41 učencev). Pogrešajo pa več vpisa pri trobilih (evfonij, pozavna, trobenta, tuba, rog) in pihalih (klarinet, saksofon), saj na ptujskem območju deluje več pihalnih orkestrov, ki mladim ponujajo možnost glasbenega udejstvovanja že med šolanjem in po njem in tovrstne glasbenike potrebujejo.

Učenci poleg individualne vadbe pri pouku v okviru šole igrajo tudi v različnih šolskih orkestrih in manjših zasedbah. Na šoli imajo godalni (16 članov), pihalni (63 članov), harmonikarski (32 članov) in kitarski orkester (25 članov) ter številne komorne skupine: pevsko, duet klarinetov, trio trobil, duet violin, skupino tolkal, trio kitar, duet harmonik, trio flavt duet violina–violončelo, klavirski duet, kvintet kitar ter kitarski trio in dva kitarska dueta.

Šola se financira iz sredstev ministrstva za šolstvo, prispevka občin ustanoviteljic in pogodbenic ter lastnih sredstev. V skupnih prihodkih je prispevek ministrstva 76 odstotkov (namenjen za plače zaposlenih), občinski viri prinašajo 9 odstotkov, 15 odstotkov prihodkov šole pa je prispevek staršev. Starši plačajo 33 evrov mesečno za (individualni) pouk instrumenta, pri skupinskem pouku (balet, glasbena pripravnica, predšolska vzgoja) pa se za uro plača 26,50 evra. Učenci, ki nimajo svojega instrumenta, si lahko nekatere sposodijo v šoli in plačajo za izposojnino 10 € mesečno.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 21.09.2018 21:00

    Zaradi voznika v nasprotni smeri je promet oviran na štajerski avtocesti med Domžalami in Lukovico. Vozite previdno!Prometne nesreče:- Na južni ljubljanski[…]

radioptuj300