Na Ptuju danes odpirajo Zakladnico tisočletij
Kultura
Tipografija

Na Ptuju danes odpirajo prireditev Zakladnica tisočletij, ki se bo začela s povorko na Mestnem trgu s predstavitvijo Rimljanov, srednjega veka in folklornih skupin. Sledilo do odprtje rimskega kampa Poetovio, na Ptujskem gradi bo zaživela odprta kuhinja in 14. grajske igre, v Dominikanskem samostanu pa bo potekala ustvarjalna delavnica za otroke.

Rimski kamp Poetovio je inovativen projekt predstavitve rimskega obdobja, ko je bil Ptuj najmogočnejše mesto. Kamp je lociran v neposredno bližino sedanjega mesta, tako da je iz centra dosegljiv tudi peš. Postavljen je na dveh hektarjih zemljišč z južno lego in pogledom na veduto Ptuja.

Velik poudarek kampa je na keramični obrti, saj je imel rimski Poetovio več kot 150 raziskanih peči za žganje opeke ali keramike. Zato je že v prvi fazi zgrajena replika rimske peči po originalnih načrtih in merah.

V kampu bo tako letos stekla proizvodnja opeke in tlakovcev, ki jih bodo izdelovali kot pred 2000 leti. Z opeko in tlakovci se bodo v prihodnjem obdobju gradili deli kampa in pohodne poti. V naslednjih fazah naj bi prešli še k izdelavi lončene posode in amfor, ki so bile glavni transportni predmet. Načrtujejo tudi delavnice, izobraževanja in znanstvene simpozije na temo keramične obrti.

Kmetijstvo bo po površini obsegalo več kot 50 odstotkov celotnega kampa. Zasadili naj bi zelišča, vinsko trto, žitarice in iz njih predelovali različne produkte.

Vse bo pridelano na naravni osnovi brez sodobnih preparatov. Ustvarili bodo lastno semensko banko in ustvarili svojo blagovno znamko Victus Imperium - Hrana imperija ter ponujali svoje vino Vinum.

Prehrana bo predstavljena tudi obiskovalcem, saj bodo vključili v osnovno ponudbo hrano in pijačo iz rimskega časa.

Sta

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300