Ptuj: V kavarni „reševali“ probleme mesta
Politika
Tipografija

Označitev znamenitosti v mestu s QR (dvodimenzionalno črtno) kodo, sprememba koncepta praznovanja Martinovanja, izgradnja kolesarske poti Ptuj–Maribor–Ptuj, zapolnitev prostorov v turniškem gradu z raznolikimi vsebinami nevladnih organizacij in želja po participaciji občanov pri odločanju o pomembnih odločitvah, ki se tičejo razvoja mesta, so ideje, ki so jih Ptujčani izpostavili na prvi ptujski proaktivni kavarni.

Društvo moderatorjev Slovenije je v zadnjih letih po več krajih države organiziralo proaktivne kavarne; na Ptuju so jo v hotelu Mitra minuli teden izpeljali prvič. Osnovni namen je bil poiskati dobre ideje in iz njih skušati razviti velike, dobre zgodbe. Organizator ptujskega dogodka je Marjan Ostroško, Ptujčan, ki nekaj let ni živel na Ptuju, a se je pred časom preselil nazaj v svoj rojstni kraj. Med 20 udeleženci ptujske proaktivne kavarne je bilo razmerje „staroselcev“ in tistih, ki so se v najstarejše slovensko mesto priselili iz drugih krajev, skorajda uravnoteženo. To je toliko bolje, saj so nekateri med njimi na stvari lahko pogledali tudi nevtralno, kot „zunanji“ opazovalci. Skupaj so tvorili odlično kombinacijo, vsi skupaj, v dobri veri, brez političnih teženj, le v debati o idejah, ki bi mesto lahko dvignile na višjo raven.

Nekateri so svoje ideje predstavljali, spet drugi so jih o tem spraševali in bodisi podprli bodisi izražali pomisleke o možnosti izvedbe. Izpostavljenih je bilo pet idej, za katere so pobudniki prepričani, da bi v mestu znale narediti pomembno zgodbo.

Na konstruktiven način in v varnem okolju so udeleženci proaktivne kavarne razpravljali o naslednjih idejah: Martinovo drugače, po celem mestu, prazni prostori na Turniščah in vloga, ki bi jo pri tem lahko imele nevladne organizacije, izgradnja kolesarske steze Ptuj–Maribor–Ptuj, označitev turističnih znamenitosti s QR-kodo in participacija občanov v razpravi o viziji mesta.

Vsi predlagatelji so skušali predstaviti ozadje svoje ideje in poiskati načine, kako jo realizirati.

Zakaj oblast ne posluša idej občanov?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu - za manj kot 60.000 evrov MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu -...
Sreda, 15 Junij 2016 20:49
Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo zanimivo informacijo: prodaja nam...

Preberite več...

Slovenska Bistrica: Občina (ne)upravičeno zaračunava parkirnino? Slovenska Bistrica: Občina (ne)upravičeno zaračunava parkirnino?
Sobota, 20 Avgust 2016 11:05
Občina Slovenska Bistrica letno s pobranimi parkirninami prejme približno 35.000 evrov. Ali občina n...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 26.03.2019 13:00

    Zastoji nastajajo na štajerski avtocesti:- med Celjem vzhod in Celjem zahod proti Ljubljani 1 km;- pred priključkom Domžale proti Ljubljani,[…]

 

 

radioptuj300