Na kolegiju županov tudi o zapiranju poštnih poslovalnic
Politika
Tipografija

Ukinjanju oziroma kot temu lepše rečejo v Pošti Slovenije „preoblikovanju“ nekaterih poslovalnic v manjših krajih so nasprotovali številni občinski sveti in župani. Na pobudo podlehniškega župana Marka Maučiča je bila ta točka uvrščena tudi na dnevni red kolegija županov Spodnjega Podravja. Dobro pripravljeni predstavniki Pošte Slovenije so se ga tudi udeležili, stališče (večine) županov okrog te točke pa je bilo precej milo in zadržano.

Odločitve za preoblikovanja nekaterih poslovalnic Pošte Slovenije v manjših krajih na našem območju je predstavil direktor PE Maribor Janez Pernek. Pojasnil je, da tega sami ne dojemajo kot ukinjanja, temveč da gre za preoblikovanje. Ključni razlog za to pa je jasen: kot dobri gospodarji so dolžni skrbeti za optimizacijo stroškov, s tem pa tudi za ohranjanje delovnih mest podjetja, v katerem je 5.600 zaposlenih. Zatrdil je, da spoštujejo pri svojih odločitvah vsa zakonska določila.

Darinka Fakin, županja Majšperka, je sicer odgovorila, da njihovih potez občani ne čutijo kot „preoblikovanje“, temveč ukinjanje ter da jo skrbi nadaljevanje te zgodbe. Opozorila je, da je Pošta prevzela tudi del storitev bančništva, zato so takšne odločitve toliko bolj občutljive za prebivalce nekaterih, predvsem ruralnih območij.

„V Sloveniji ni Pošt, to so trgovine, komaj prideš do okenca mimo vseh tistih stvari, ki jih prodajate,“ pa je negodoval župan občine Gorišnica Jožef Kokot. Predstavniki Pošte so pojasnili, da to zahteva razvoj družbe in da si tudi sami želijo, da bi se lahko ukvarjali le s svojo primarno dejavnostjo. To pa naj bi bilo zaradi razvoja digitalizacije enostavno nemogoče.

Pernek je še poudaril, da zasledujejo interes, da ljudje ne ostajajo brez služb, kar je prav tako eden izmed razlogov za uvajanje drugih storitev in prodajo izdelkov.

Rajko Janžekovič, župan občine Dornava, sicer ugotavlja, da je ukinitev oz. preoblikovanje poslovalnice Pošte Slovenije na Polenšaku izboljšala stanje, saj je zdaj ta odprta dlje časa.

„Pravi naslov za naše težave ni Pošta, temveč Vlada RS in njena požrešnost. Sistem družbe je tako nastavljen, da se hrepeni samo po dobičku. Tudi pred 120 leti, ko je bila Pošta ustanovljena, najbrž ni bila rentabilna. Ta zgodba nedvomno dela življenje na našem območju manj prijazno,“ je zatrdil Anton Butolen, župan občine Žetale. Prepričan je, da so takšni, na videz majhni in morda nekomu celo nepomembni ukrepi, glavni razlog, da se na njihovem območju zmanjšuje število prebivalcev.

Kljub morda drugačnim pričakovanjem nekaterih pa je bila ta debata hitro zaključena, predlagatelja te točke na kolegiju namreč ni bilo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300