V zdravstvu v 10 letih 4.000 delavcev več
Politika
Tipografija

Minister za zdravje Samo Fakin je na jesenskem srečanju ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu poudaril, da se je reševanja težav v zdravstvu lotil na podlagi podatkov.

Ob tem je posvaril pred »nerazumnimi pričakovanji« glede dodatnih sredstev v zdravstvu. »Imamo finančni okvir, slovenski bruto domači proizvod. Odvisni smo od prispevkov iz plač,« je dejal minister ter dodal, da vlada intenzivno razmišlja o transferju iz proračuna.

Vendar pa po njegovih besedah tudi denarja za enkratni dodatni program ne bodo dali brez pogojev. V zdravstvenih ustanovah bodo morali najprej opraviti svoje redno delo, po besedah ministra vsaj šest ur in pol efektivnega dela dnevno. »Ljudi bo treba razporejati glede na potrebe delovnega procesa in potrebe pri bolnikih,« je poudaril minister.

Po Fakinovih besedah to ne sme veljati le za zdravnike, saj je na vsakega zdravnika vezanih še devet zaposlenih v zdravstvu. »V desetih letih se je število ur, ki jih zdravnik opravi z bolniki, zmanjšalo za najmanj en mesec na leto,« je opozoril.

V zadnjih letih več medicinskih sester

Vsi sicer opozarjajo, kako malo je zdravstvenih delavcev, a podatki, kot pravi minister, kažejo nasprotno, saj je zaposlenih v zdravstvu okoli 4.000 več kot pred desetletjem, medtem ko se število obravnav ni bistveno povečalo. »Tudi ko poslušam o pomanjkanju medicinskih sester, imam pred sabo podatek, da jih imamo v zadnjih letih zaposlenih 2.000 več,« je dejal Fakin. Dodal je, da je tudi vodstvom bolnišnic in sindikatom že povedal, da bodo pri reševanju odprtih vprašanj uporabljali številke. Tudi v javnih zdravstvenih zavodih se bodo morali začeti ukvarjati z ekonomičnostjo poslovanja, pravi minister. Zgolj računati, da »bo že kako«, po svarilih ministra ni sprejemljivo. »Ustaviti moramo izgube, nadzorni organi morajo ozavestiti, da izguba ni opcija. Ni dedka Mraza, ki bi pokril izgube,« je zaključil minister.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300