Štipendije kandidatom za vojake med najvišjimi kadrovskimi štipendijami v Sloveniji
Politika
Tipografija

Štipendije ministrstva za obrambo trenutno prejema 32 dijakov in študentov, lani so podelili 25 štipendij, predlani pa le sedem. V tem letu je ministrstvo dvignilo višino štipendij, tako da so zdaj med najvišjimi kadrovskimi štipendijami v Sloveniji. Štipendija za študente z vsemi dodatki lahko znese tudi do 500 evrov.

Višina štipendije za dijaka znaša 25 odstotkov minimalne slovenske plače, študentje pa prejemajo štipendijo v višini 32 odstotkov minimalne slovenske plače.

Glede na informativni izračun za leto 2019 je najnižja štipendija za dijake 239 evrov, najvišja 336 evrov, študentje pa prejemajo najmanj 301 evro in največ 399 evrov štipendije na mesec. Štipendija se poveča z dodatki za opravljen letnik, za učni uspeh in za opravljeno temeljno vojaško strokovno usposabljanje, kar pa ne velja za mladoletne dijake, so pojasnili na ministrstvu.

V šolskem in študijskem letu 2019/2020 je ministrstvo za obrambo razpisalo 230 štipendij za študente in dijake, ki jih zanima vojaško poklicno delo.

Za srednješolsko izobraževanje so prejeli 16 vlog za štipendije, od tega štirje kandidati ne izpolnjujejo pogojev, 12 pa jih je v postopku. Vsi kandidati za štipendijo so moškega spola in prihajajo iz različnih regij.

Za štipendije za višješolski študij pa so prejeli 20 vlog, od tega pet kandidatov ne izpolnjuje pogojev, 15 pa jih je v postopku. Med kandidati je pet žensk in 15 moških, ki prihajajo iz različnih regij, najpogosteje iz Ljubljane, so še sporočili iz ministrstva.

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Prihodnji teden na Ptuju seja mestnega sveta Prihodnji teden na Ptuju seja mestnega sveta
Torek, 17 Maj 2016 10:12
Župan Mestne občine (MO) Ptuj Miran Senčar je za prihodnji ponedeljek sklical 18. redno sejo mestneg...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300