Feliks Slana: »Kdo zavira spremembo namembnosti zemljišča?«
Politika
Tipografija

Veliko ljudi je, ki so lastniki lepih zemljišč, na katerih bi želeli postaviti hišo, a tega zaradi omejitev prostorske zakonodaje ne morejo oz. ne smejo. Včasih upravičeno, včasih tudi ne. Zgodba Juršinčana Feliksa Slane je le ena izmed njih. Zemljišče v idiličnem okolju naselja Senčak v sosednji občini Sveti Tomaž sta s partnerico želela podariti sinu, da bi si tam zgradil načrtovano hišo. A sta naletela na mine naše zakonodaje, saj omenjeno območje ni predvideno za stanovanjsko gradnjo.

Že leta 2013 sta vložila pobudo za spremembo namembnosti omenjenega zemljišča – iz kmetijskega v stavbno. Z velikim pričakovanjem sta skupaj s sinom pričakovala razgrnitev sprememb in dopolnitev osnutka občinskega prostorskega načrta (OPN) Sveti Tomaž, a je bilo razočaranje veliko.

Šest let čakanja zastonj

Po šestih letih čakanja jim ni uspelo. Omenjeno zemljišče namreč tudi v dopolnjenem osnutku tomaževskega občinskega prostorskega načrta, ki je bil pred kratkim javno razgrnjen, ni opredeljeno kot stavbno. »Sin si je že nabavil gradbeni material, sedaj pa smo dobili pobudo zavrnjeno. Potem pa pravijo, da mladi odhajajo v tujino. Kako da ne, ko pa tukaj nimajo nobenih možnosti. Partnerica je prizadeta, ker ne more sinu ničesar podariti …,« je razočaran Feliks, ki je še toliko bolj začuden, da je bila pobuda zavrnjena, saj so sosednja zemljišča pozidana.

Slana: »Šel bom do konca, tudi na sodišče!«

Kot je še povedal, je na tamkajšnjo občino povprašal, zakaj pobuda ni uspela. Tam naj bi mu dejali, da zato, ker naj bi bilo območje opredeljeno za potrebe obrambe. To je preveril na obrambnem ministrstvu, od koder so sporočili, da »ne postavljajo nobenih pogojev za spremembo namenske rabe navedenega zemljišča«.

V dokaz nam je predložil dopis ministrstva. »Kdo torej zavira spremembo namembnosti zemljišča?!« je jezen Feliks, ki, kot je dejal, bo šel do konca, tudi na sodišče, če bo treba.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300