Ptuj : Kako (ne)premišljeno je občinsko načrtovanje gradenj novih sosesk
Politika
Tipografija

Problem, ki se je pojavil z načrtom izgradnje novega naselja v Ulici Jožefe Lackove na Ptuju, je odprl številna vprašanja. Med drugim tudi, v kolikšni meri se pri sprejemanju občinskih podrobnih prostorskih načrtov upošteva obstoječa komunalna infrastruktura oz. zakaj se njena ureditev v primeru gradnje večjega števila objektov investitorjem ne postavi kot prioritetni pogoj.

V zadnjih petih letih je bilo na območju mestne občine (MO) Ptuj izdelanih osem občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN). Po grobi oceni to predstavlja gradnjo okoli 180 novih stanovanjskih enot (hiš ali stanovanj v blokih). Pobudo o začetku izdelave OPPN podajo lastniki zemljišč ali občina sama. V imenu občine je izdelovalec načrta Skupna uprava občin Spodnjega Podravja.

Ko gre za gradnjo večjih sosesk, je še kako pomembno, dase pri pripravi OPPN upošteva tudi komunalna infrastruktura, še zlasti morebitna umestitev ali posodobitev potrebnih cest. Ker tega naj ne bi upoštevali, so krajani Ulice Jožefe Lackove na zadnji obravnavi med drugim s prstom pokazali tako na vodstvo občine kot na strokovne delavce SOU Spodnjega Podravja. Menijo, da (oba) sprejeta OPPN za to območje nista upoštevala obstoječe komunalne infrastrukture in težav, ki naj bi nastale, če se nanjo navežejo nove hiše.

Ministrstvo: »To je neodgovorno ravnanje občine!«

Občina si je aprila letos pridobila tudi mnenje Ministrstva za okolje in prostor, da razčistijo, ali je možno z OPPN obveznost izgradnje komunalne opreme naložiti investitorju. Iz odgovora izhaja, da tega investitorju nikakor ni možno naložiti z OPPN, kvečjemu bi to morali opredeliti v pogodbi o stavbnem opremljanju.

„Poudarjamo pa naše stališče, da je sprejem OPPN, brez upoštevanja in zmožnosti izpolnjevanja obveznosti občine v zvezi z izgradnjo komunalne opreme odraz neodgovornega prostorskega načrtovanja,“ so zapisali na MOP.

Tega se šele danes očitno zavedajo tudi tisti, ki so v prejšnji sestavi občinskega sveta tak občinski prostorski načrt potrdili. In kar je najbolj skrb vzbujajoče, najbrž ni edini.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu - za manj kot 60.000 evrov MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu -...
Sreda, 15 Junij 2016 20:49
Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo zanimivo informacijo: prodaja nam...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 06:15

    Ponekod na Dolenjskem in na območju Ljubljane megla v pasovih zmanjšuje vidljivost, prilagodite varnostno razdaljo in hitrost.Dela:- Zaprt izvoz in[…]

radioptuj300