Za javne delavce bodo marsikje morali zagotoviti zajeten lastni delež
Politika
Tipografija

V primerjavi z lanskim letom je za javna dela za ptujsko območje zagotovljenih skoraj četrt milijona evrov več sredstev. Uvedene so tudi nekatere novosti, vključitev preko javnih del je med drugim pogojena s prejemanjem denarne socialne pomoči. Spremenjena pa so tudi merila, ki so osnova za izračun deleža financiranja plač javnih delavcev. Na Ptuju bo Zavod za zaposlovanje zagotavljal sredstva za polovico plače, v večini okoliških občin pa 10 do 20 odstotkov manj.

„Pri brezposelnosti je najzahtevnejše delo takrat, ko v evidenci ostajajo najtežje zaposljive osebe, ki imajo običajno večje zaposlitvene ovire, velikokrat kar kombinirane. Povabilo za javno delo je lepa priložnost za spopad z dolgotrajno brezposelnostjo posameznikov, pa tudi možnost za izvajanje nekih dodatnih storitev v lokalnem okolju, od katerih naj bi imel korist čimširši krog prebivalstva,“ je prepričan Tomaž Žirovnik, direktor območne službe Ptuj Zavoda RS za zaposlovanje.

Javna dela so namenjena aktiviranju brezposelnih oseb, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljene v evidenci brezposelnih oseb, prednost pa imajo tisti, ki so v evidenci več kot dve leti. Za vsak program mora obstajati javni interes. Dolgotrajno brezposelna oseba je lahko vključena v javna dela največ eno leto, zaradi stanja na trgu dela pa se lahko ponovno vključi, vendar pri istem izvajalcu javnih del najdlje še za eno leto.

Sreda je zelo pomemben dan; lani so štele sekunde, ne minute

Javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2020 je bilo objavljeno 24. decembra lani, odprto pa je od danes, 15. januarja, do razdelitve razpoložljivih sredstev, najkasneje pa do konca aprila. Za celotno državo je letos za javna dela zagotovljenih 22,3 milijona evrov.

Za območno službo Ptuj bo na razpolago 735.900 evrov. To je skoraj četrt milijona evrov več kot leto poprej, ko je bilo za ptujsko območje na voljo 495.000 evrov za izvajanje programov javnih del. Žirovnik je seveda s tem povečanjem sredstev zadovoljen, saj si obeta nekoliko večje število odobrenih programov javnih del na našem območju in več priložnosti za začasne zaposlitve dolgotrajno brezposelnih oseb.

Povabilo je sicer odprto do razdelitve razpoložljivih sredstev, a da ne bi bila razdeljena takoj, je skoraj neverjetno. Bitka za javne delavce na trgu dela je namreč velika. „Vsako leto je na javno povabilo prijavljenih več programov javnih del, kot jih lahko financira država,“ pojasnjuje Žirovnik.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu - za manj kot 60.000 evrov MNZ prodaja 80 rabljenih avtomobilov v paketu -...
Sreda, 15 Junij 2016 20:49
Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo zanimivo informacijo: prodaja nam...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:56

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300