Denar le za svetnike iz političnih strank, za ostale nič
Politika
Tipografija

Polemike okrog financiranja političnih strank so se na seji ormoškega občinskega sveta že razplamtele. Nekateri nestrankarski svetniki so opozorili na velike razlike oz. na nestrinjanje s tem, da politične stranke, ki so na lokalnih volitvah dosegle dovolj dober rezultat, prejemajo denar iz občinskega proračuna, neodvisne liste pa nič.

Politične stranke, ki so predlagale kandidate za volitve v občinski svet in so na volitvah tudi dosegle določen prag, prejmejo sredstva iz občinskega proračuna. Po veljavni zakonodaji pa do tega denarja niso upravičene nestranskarske liste, tudi če imajo večino članov v občinskem svetu. Eden takšnih primerov je tudi v ormoškem občinskem svetu.

Denar tudi stranki, ki ni v občinskem svetu

V občini Ormož je na zadnjih volitvah največ glasov prejela stranka SDS (1.144), ki tako prejema tudi najvišji znesek – lani okoli 3.430 evrov. Sledila je Lista Gradimo prihodnost skupaj, ki kljub drugemu najboljšemu izidu na volitvah ne prejema denarja, saj je zgolj lista in ne politična stranka ter tako po zakonu ni upravičena do denarja iz občinskega proračuna. Drugi najvišji znesek (2.160 evrov) je prejela N.Si, ki je na volitvah zasedla tretje mesto, sledijo SMC (1.500 evrov), Desus (1.400 evrov), SNS (1.260 evrov), SD (873 evrov) in SLS (792 evrov). Poleg že omenjene Liste Gradimo prihodnost tudi Lista Mirana Topolovca (538 glasov) in Za Ormoz Si (245 glasov), kljub uvrstitvi v občinski svet niso upravičene do občinskega financiranja, na drugi strani pa je med prejemniki stranka Zeleni Slovenije (OO Ormož); prejeli so 227 glasov (681 evrov), ki sicer v občinskem svetu nima nobenega kandidata.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Prihodnji teden na Ptuju seja mestnega sveta Prihodnji teden na Ptuju seja mestnega sveta
Torek, 17 Maj 2016 10:12
Župan Mestne občine (MO) Ptuj Miran Senčar je za prihodnji ponedeljek sklical 18. redno sejo mestneg...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

Prireditvenik

radioptuj300