»Saj več ne vemo, kaj smo: kmetje, nosilci kmetije, kmečki gospodarji ...«
Politika
Tipografija

Do 10. avgusta so v javni obravnavi spremembe zakona o kmetijstvu, ki so v bistvu nabor novosti, ki so bile v javni obravnavi in medresorskem usklajevanju že lani, a niso »šle skozi«, zaradi česar nam je EU žugala s prstom in grozila s sankcijami.

Kot so povedali na kmetijskem ministrstvu, sta namreč spremembi definicije kmeta in kmetijskega gospodarstva nujni zaradi uskladitve nacionalne ureditve s predpisi Evropske unije, po katerih je kmet subjekt, kmetijsko gospodarstvo pa objekt, s katerim kmet upravlja. V predlogu slovenske novele zakona je zapisano, da se z dejavnostjo kmetijstva lahko ukvarjajo vse vrste poslovnih subjektov, kmet, ki je fizična oseba in ni samostojni podjetnik, naj bi se po novem imenoval kmet posameznik, njegovo kmetijsko gospodarstvo pa kmetija.

»Razumem, da moramo našo zakonodajo uskladiti z evropsko, pa vendar ga s temi statusi kmeta zadnja leta pošteno lomimo. Kmetje, ki smo pač samo in predvsem kmetje, smo že kar malce zmedeni od imen, ki nam jih dajejo. Kaj vse že nismo bili: aktivni kmetje, pravi kmetje, nosilci kmetije, zdaj, kot kaže, pa bomo kmetje posamezniki. In naše kmetije, ki so za nekaj let postale kmetijska gospodarstva, naj bi bile spet dobre stare kmetije. Spet smo torej na nuli in ne vemo, kaj smo. Bog nam pomagaj. A naj se že enkrat odločijo in potem naj tako ostane,« pravi Milan Unuk, podravski kmet in predsednik sveta ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda.

Več reda na področju gnojenja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Prihodnji teden na Ptuju seja mestnega sveta Prihodnji teden na Ptuju seja mestnega sveta
Torek, 17 Maj 2016 10:12
Župan Mestne občine (MO) Ptuj Miran Senčar je za prihodnji ponedeljek sklical 18. redno sejo mestneg...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prireditvenik

radioptuj300