Zdravstveni delavci – najbolj zaželeni migranti
Politika
Tipografija

Slovenski zdravstveni sistem se mora za normalno delovanje zanašati na stalni dotok delavcev iz republik nekdanje Jugoslavije.

Drugi val epidemije koronavirusa v Evropi od konca poletja zdravstvene sisteme postavlja pred resno preizkušnjo. Povečanje števila navadnih postelj ali tistih za intenzivno nego znatno pripomore k reševanju življenj, a te hitre rešitve lahko le nekoliko olajšajo delo zdravstvenih ustanov, na žalost pa na ta način ni mogoče odpraviti kadrovske stiske. Na to zdravniška zbornica opozarja že več let. Pomanjkanje osebja je še posebej občutno na intenzivnih enotah.

V Sloveniji sta trenutno dve medicinski fakulteti, ena v Ljubljani, od leta 2003 pa še druga – v Mariboru. Fakulteti sta skupno izobrazili 5385 od 6973 zaposlenih zdravnikov v Sloveniji.

Največ uvoženih zdravnikov iz držav bivše Jugoslavije

Pri vzdržljivosti sistema javnega zdravstva tako pomembno vlogo igrajo zdravniki in zdravnice iz tujine. Tistih, ki so pridobili diplomo na tujih univerzah, je po podatkih zdravniške zbornice 1138 ali 16,3 %, med njimi je 608 slovenskih in 530 tujih državljanov.

Zbornica beleži le državljanstvo slednjih. Pričakovano največ jih je iz republik nekdanje Jugoslavije. Največ je zdravnikov in zdravnic iz Srbije, sledijo Hrvaška, Makedonija, Bosna in Hercegovina in Črna gora. Sedemnajst zdravnikov ima še bolgarsko državljanstvo, deset jih ima italijanski potni list, med zdravniki in zdravnicami pa so tudi posamezniki iz Argentine, Brazilije, Švice, Kirgizistana in z Madagaskarja.

Podatka o tem, koliko slovenskih zdravnikov si služi kruh v tujini, na zdravniški zbornici nimajo, a nedvomno ne gre za zanemarljivo število takšnih, ki so izkoristili odprte meje in se odločili za delo v Avstriji, Nemčiji ali Švici, kjer so plače bistveno višje kot v Sloveniji.

Medicinske sestre odhajajo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300