Avtobusni vozniki na nogah:  Proti tedenskemu testiranju
Politika
Tipografija

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije nasprotuje vladnemu odloku, ki za voznike in spremljevalno osebje v javnem potniškem prometu zahteva tedensko testiranje na okužbo z novim koronavirusom, medtem ko testiranje ni potrebno za uporabnike tega prometa. Po zgledu taksistov so pripravljeni na državljansko nepokorščino.

V sindikatu sicer pozdravljajo vladne odločitve, s katerimi se zasleduje jasen cilj spoštovanja delovne zakonodaje ter zagotavljanja varnega in zdravega delovnega okolja v avtobusih cestnega potniškega prometa. Nikakor pa se ne morejo strinjati z zadnjim odlokom, ki določa obvezno tedensko testiranje voznega ter spremljevalnega osebja.

Šoferji prepuščeni sami sebi

Sindikat je v preteklosti pozival k ukrepom, ki bi po njegovi oceni pomenili zaščito tako voznega osebja kot uporabnikov cestnega potniškega prometa – popolno fizično ločenost voznika od uporabnikov, uvedbo brezgotovinskega poslovanja, obvezno prisotnost varnostnika, ki bi skrbel za spoštovanje priporočil NIJZ, ter zagotovitev strokovnega osebja, ki bi poskrbelo za kakovostno čiščenje in dezinfekcijo vozil.

"V praksi se nič od tega ni realiziralo in vozniki avtobusov so bili v veliki meri prepuščeni sami sebi in izredno stresnim situacijam, ko so morali biti v vlogi voznika, sprevodnika, čistilca in celo varnostnika," je zapisal sindikat.

"Pod zaščitnimi maskami in vizirji so marljivo opravljali svoje delo (gospodarsko javno službo), v večini brez dodatkov za posebne pogoje dela, in to v časih, ko je bila v državi izrazito slabša epidemiološka slika, kot je sedaj, medtem ko so njihovi delodajalci dobivali izrazite finančne injekcije skozi interventno zakonodajo," so med drugim zapisali.

Bodo sledili taksistom?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300