Dacarji ustavili odločbe o obveznem DDV za kmete
Politika
Tipografija

Na Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) so se konec januarja zgrnile pritožbe kmetov, ki jim je Finančna uprava (FURS) izdala odločbe o obveznem vstopu med davčne zavezance.

»Mnogim je FURS poslal poziv, da se zaradi obveznega vstopa v sistem DDV izjasnijo glede identifikacije davčnega zavezanca, kar je kmete močno razburilo,« pravijo na zbornici.

Dacarji sicer po uradni dolžnosti kmeta določijo za davčnega zavezanca in mu izdajo identifikacijsko številko za DDV, kadar katastrski dohodek (KD) njegove kmetije za zadnje leto presega znesek 7.500 evrov. Zavezanec za DDV postane tisti, ki ima med člani kmečkega gospodinjstva najvišji katastrski dohodek.

Katastrski dohodek za 2019 namesto 2020

»Na zbornici smo primerjali lestvice katastrskega dohodka (KD) za kmetijska zemljišča v letih 2018, 2019 in 2020, prav tako smo upoštevali postopnost vključevanja KD v davčno osnovo. Leta 2018 je ta znašala 55 % KD, leta 2019 75%, lani pa zaradi epidemije 50 %.

Ugotovili smo, da se je davčna osnova v letu 2019 precej povečala, lani pa z izjemo hmeljišč znižala na raven izpred leta 2018. Ker pa je FURS pri doslej posredovanih obvestilih o obvezni vključitvi v sistem DDV kot osnovo upošteval podatke o KD za leto 2019, bi zelo verjetno večina sedaj identificiranih obveznikov takoj po prejemu dohodninskih odločb za leto 2020 zahtevala izstop iz sistema DDV, saj praga za vstop, torej 7.500 evrov obdavčljivih dohodkov, ne bi dosegala.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300