Enakopravnost spolov uresničena, enakost plač še zelo daleč
Politika
Tipografija

V Sloveniji nežnejši spol danes uživa enake pravice kot moški, postopoma pa se ženske prebijajo tudi na vodilne položaje. Da enakopravnost med spoloma v naši državi ni zgolj črka na papirju, se kaže v volilni pravici, v pravici do izobraževanja, socialnih transferjev in zdravstvenih storitev. Pri enakopravnosti med spoloma pa je ključna finančna neodvisnost, ki je tesno povezana z možnostjo zaposlitve in seveda višino plače. Na tej točki pa so razlike med moškimi in ženskami še vedno opazne.

Po zadnjih (začasnih) podatkih Statističnega urada RS naj bi v letu 2019 povprečna mesečna bruto plača znašala 1.815 evrov, pri čemer so zakonodajalci, visoki uradniki in menedžerji za kar 1.148 evrov presegali slovensko povprečje. Najnižje plače so v povprečju prejemali poklici za preprosta dela, zgolj 1.170 evrov bruto na mesec.

Ne glede na poklic pa so ženske v povprečju prejele kar 111 evrov manj plačila. Do najmanjših razlik je prihajalo pri uradniških poklicih, do največjih (v povprečju kar 436 evrov na mesec) pa pri zaposlenih strokovnjakih.

Dejanske enako(pravno)sti med moškim in žensko še lep čas ne bo

Največjo občino na območju Spodnjega Podravja, MO Ptuj, svoj prvi mandat vodi Nuška Gajšek. Kot pravi, je dejstvo, da je ženska, na karierni poti ni oviralo. Podobno je navedla tudi Darinka Fakin, ki že dvajset let vodi občino Majšperk. Glede vprašanja o možnostih zaposlitve žensk županji delita mnenje, da pri zaposlovanju delodajalci vendarle dajejo več pozornosti znanju in kompetencam. »Res pa je, da so bila vodstvena in bolje plačana delovna mesta v preteklosti nekako »rezervirana« za moške, se pa je to v zadnjih letih bistveno spremenilo,« je dejala Fakinova.

Županji prikimavata zgodovinsko pogojenim dejstvom, da so bili nekateri poklici obravnavani kot bolj »moški«, drugi bolj »ženski«, vendar se po njunem mnenju tudi ti stereotipi počasi porazgubljajo. »Želela bi verjeti, da za ženske ni ovir in da če si dovolj močno želimo doseči zastavljene cilje, naredimo vse v tej smeri, da nam to uspe. Vem pa, da je včasih za to potrebnega veliko več truda, časa in naporov in da dejanske enakosti še lep čas ne bomo dosegli, saj gre za številne izzive, tudi take, povezane s stereotipi,« je še dodala Gajškova.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300