Pse in mačke na dvorišča in v ute
Politika
Tipografija

Ob tragičnem dogodku, ko je zaradi ugriza psa življenje izgubila osemletna deklica, so spet postale glasnejše zahteve, da potrebujemo nov zakon o zaščiti živali. Že pred meseci ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano poslanko SD Meiro Hot, 19. marca pa so o njem razpravljali tudi državni svetniki v okviru komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Cilji predlaganih sprememb in dopolnitev predloga zakona so predvsem preprečiti, da se živali izpostavlja neprimernim pogojem, omejiti in preprečiti omejevanje gibanja živali, prepovedati ubijanje živali za namene pridobivanja kož in krzna ter prepovedati evtanazijo zdravih živali v zavetiščih, prepovedati privez psov na verige, uveljaviti višje kazni za prekrške ter finančno delno razbremeniti občine pri stroških za zapuščene živali v zavetiščih. Na prvi pogled plemenite rešitve, a državni svetniki, predvsem predstavniki kmetov, menijo drugače.

Pes ni član družine

Opozorili so, da podoben zakon pripravljajo na ministrstvu za kmetijstvo in da bo ta predlog vseboval tudi številne predlagane rešitve, poleg tega naj bi bil bolj sistematičen in celovit. V razpravi pa smo nato lahko slišali nekaj stališč, ki so marsikoga pustila odprtih ust.

Roman Žveglič, novi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), je izpostavil, da se ne strinjajo s tem, da bi se prenehalo evtanazirati zdrave živali, ki so več kot 30 dni v zavetišču, ker bi to dodatno obremenilo občinske proračune. Po njegovem mnenju bi morala biti skrb za zapuščene živali pač financirana iz prostovoljnih prispevkov. Meni tudi, da je normalno bivanjsko okolje za pse in mačke kmečko dvorišče, ne pa kavč v dnevni sobi. Skrb za zaščito domačih živali se zdi članom komisije DS pretirana in obremenjujoča.

Cvetko Zupančič, državni svetnik in nekdanji predsednik KGZS, je celo izjavil, da zanj nobena žival nikoli ne bo družinski član in da ga tako dojemanje psov in mačk moti.

Gospodje svetniki, vi to resno?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300