Ptujski grad: Za požarno varnost ni odgovoren nihče ...
Politika
Tipografija

Ptujski grad, ki je v lasti države, z njim pa upravlja Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, tudi po več letih pregovarjanj, ali je za to dolžan poskrbeti lastnik ali lokalna skupnost, nima zagotovljene ustrezne požarne varnosti. Še vedno je namreč brez hidrantnega omrežja, s katerim bi omogočili nemoteno posredovanje gasilcev v primeru požara.

Na problematiko že vrsto leto opozarjajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, nedavno pa je na to znova spomnil ptujski svetnik Matej Siebenreich. Na ptujski občini odgovarjajo, da so v začetku leta 2017 na podlagi dogovora z ministrstvom za kulturo za mnenje o tem, kdo je dolžan zagotoviti požarno varnost na gradu, povprašali računsko sodišče. Od tam so jim odgovorili, da se do tovrstne problematike dotlej še niso opredelili in občino za mnenje napotili na ministrstvo za okolje in na upravo za zaščito in reševanje.

Uprava za zaščito: pristojen je lastnik

Vendar se tudi okoljsko ministrstvo do problematike ni želelo opredeliti, saj, kot so jim pojasnili, ni pristojno za reševanje konkretnih vprašanj, prav tako ni arbiter med občino in državo. Hkrati so pojasnili, da požarna varnost ni v njihovi pristojnosti.

Kot edina pristojna institucija je na njihova vprašanja vsebinsko odgovorila uprava za zaščito in reševanje. Ne glede na razloge, ki so pripeljali do odločitve, da je za Ptujski grad treba zagotoviti ustrezne vodne vire za gašenje, so na upravi mnenja, da je za izvedbo odgovoren lastnik objekta.

Lastnik: ni dokumenta o požarni ogroženosti ...

Kljub temu kaže, da zgodba še ni končana in hidranta vsaj še nekaj časa ne bo, saj na ministrstvu za kulturo odgovarjajo, da iz dostopnih uradnih dokumentov ne izhaja, da bi obstajala požarna nevarnost za grad.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300